Mek Google

Loading...

Wednesday, November 14, 2012

Update Dikala Bosan..tanaman Deepavali

Salam dari mama..

Hari ni sangat bosan..datang kerja tapi duduk je mengadap laptop ni....tak ramai orang bekerja..jadi nya semua benda pending..call orang ni "cuti"..call orang tu "cuti"...nasib baik internet tak "cuti"..boleh la jugak tengok-tengok apa yang ada...:D

Dikala kebosanan ni nak update aktiviti deepavali mama dengan bibik napsiani semalam ...tak kemana pun semalam...jadi aktiviti baik pulih kebun...asal nya bibik mintak izin nak guna pisau besar....untuk potong kayu...mama tanya nak buat apa potong kayu....dia cakap "nak baiki pancang untuk timun dah besar....."
Memang cepat timun mini menjalar...pancang yang dahulu nyer dari batang buluh yang halus sahaja.

Ini hasil nya...

Pancang dari batang buluh...

Ditambah pancang dengan batang kayu lama..nampak kemas!

Sementara bibik sibuk dengan pancang....mama buatkan patch untuk pokok petola..sebab pokok petola pun dah sebuk membesar..senang nanti monitor dari menjalar merata-rata..serabut! Seminggu lepas pokok nya macam segan je nak hidup...mungkin cuaca yang hujan panas hujan panas...molek pulak dia membesar...:D

Seminggu lepas...6hb Nov 2012

13hb Nov 2012

Dah setel semua...mama taruk baja untuk semua pokok...sebab start esok sampai ahad...tak dapat tengok kebun..berjalan-jalan amik angin..heheh...bab baja mama tak harap bibik yang buat..sebab banyak dah pokok mama jadi kering selepas dia baja..heheh...jadi siram aja lah...:D

Kemudian sesi amik gambar apa yang terbaru di kebun mama....ada saja yang terbaru..hasil nya tak banyak pun lagi...insyallah tahun depan la kut..jenuh kutip hasil...hehehhe..:D


Buah terung bulat pertama...& anak Sawi Hong Kong 

Buah terung bulat kedua


Tomato Ceri Full House...semai 15 biji benih..yang muncul 6 cambahan sahaja


Anak Kangkong...pun segan-segan nak hidup...


Ini tanah kosong...mama gaul dengan baja tahi ayam untuk semai kangkung selepas cuti nanti...mama try cara treat tanah macam di blog ejamaria


Ini anak pokok bendi kampung..dari 30 biji benih...yang muncul 7 cambahan sahaja


Ini cambahan bendi emas..mama semai 2 biji benih sahaja....Alhamdulillah muncul kedua nya..mintak-mintak menjadi la kali ni..

Balik dari bercuti nanti....mama alihkan direct pada tanah....dah rangka area mana yang sesuai untuk bendi ni...:D

Selamat bercuti semua...salam maal hijrah...jangan lupa baca doa akhir tahun dan awal tahun...semoga kita menjadi insan yang lebih baik ditahun hadapan..amin

13 comments:

  1. Salam maal hijrah juga buat nadia sekeluarga dan selamat bercuti. lepas ni sibuk mengalih la pula kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh busy mengalih kt tempat kurang cahaya..:D

      Delete
  2. Salam maal hijrah yer nadia..boring yer? patutnyer nadia amek cuti gak tuh...hhehe..
    suka tengok kebn nadia..nampak kemas gitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahh tak boleh amik..nanti tak cukup untuk tahun hadapan..lagi 2 jam je ni...abiskan masa baca blog tanaman..:D

      Delete
  3. Salam maal hjrah jga ya nadia,sya bru jd pas semai timun mini td..nanti2 nak buat raiser bed tuk pokok yg dah bcmbh.save budget x pyh bli pasu.huhu..sdah smakin bsar petola tu.best2.nanti dpt la petola dgn bendi yg byk insyallah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. raiser bed ni mcm mana..diana buat la dulu..nanti post entry..boleh tiru2 cara nya

      Delete
  4. Salam Nadia,

    Selamat menyambut tahun baru hijrah. Kemas nampak patch, pun rasanya lebih mudah, x payah byk kerja mencangkul, pakai susun bata aje, kan, kurang strain pada belakang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam mak aji..awal2 bertani ni sy cangkul tanah..tapi tanah batu besar2..keras tanah mendap..mmg backpain...pokok sayur tak nak hidup..cangkul pun cepat rosak...pastu tukar cara..m'beli tanah..buat patch..ok lah sikit..kena rajin gembur tanah je..:D

      Delete
  5. betul kan.. bosan hari ni.. datang keje mcm tunggul je.. phone pun bunyi 2 kali je kot.. since pagi tu.. kalau tenet cuti.. maka mati kutu ler kita.. hehehehe..

    ReplyDelete
  6. Luas kawasan..corner lot ke ni..cun kaler terung tu..bibik tu tak penah jumpa baje ke apa..he he. .nasib tak gosok non stick jadi putih..ape pun salut kat bibik buat pancang utk majikan..kangkung bila dah besar akak pindah ke tanah..mula2 memang kurus..selamat thn baru

    ReplyDelete
  7. Saya suka batu-bata konkrit yang diaturkan mengikut beberapa corak. Sangat kreatif!

    ReplyDelete
  8. Nadia,

    wah gi jale make angin demo....

    Comey la susunan bata2 tuh...

    ReplyDelete
  9. Nani - hari ni sgt suka...lepas bercuti..masuk keje bos pulak cuti...heheh

    k.mar - ni umah semi-D biasa..umah kecik je..jd tanah ada la skit...if nak besar umah boleh la renovate...bibik sy ni mmg suka duk luar umah..dalam umah kurang sikit...tu sy pun fikir..dr dia duk saja-saja baik tolong sy bertanam..tanah dh ada..:D

    belle & dini..thanks puji susunan bata tu...:D

    ReplyDelete