Mek Google

Loading...

Thursday, February 28, 2013

Vitamin B17 - Apricot Seeds

Salam kawan - kawan blogger,

Ingin saya buka topic perbincangan mengenai vitamin B17...pernah dengar tak? Ada tak kalangan kalian menggunakan nya sebagai supplement harian. Saya ingin mendapatkan pendapat masing-masing mengenainya pada sesiapa yang familiar dengan supplement ini. Sebenarnya saya tengah mencari maklumat mengenai bahan supplement antioksida yang terbaik untuk adik ipar yang menghidapi brain tumor. Alhamdulillah pembedahannya berjaya tempoh hari. Cuma buat masa sekarang perlu menjalani beberapa sesi fisio therapy untuk kuatkan pergerakannya. Jika kalian mempunyai pendapat atau ada supplement lain yang lagi bagus untuk disarankan...saya alu-alukan..sekian terima kasih..:D 

16 comments:

  1. slalu gak dengar org kena kanser makan biji aprikot ni, rupanya macam kacang badam tapi kecik kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah mcm tu lah rupanya..tapi sy nak pandangan dulu before beli and consume..:D

      Delete
  2. saya share je, awak nilailah sendiri artikel ni eh.. http://aididmuaddib.blogspot.com/2011/12/apricon-scam-vitamin.html

    ReplyDelete
  3. assalammualaikum dik,
    sabar lah..ramainya orang sakit disekeliling kita, jauh dan dekat.Semuanya ketentuan Allah. Kalau dah dibawah kawalan doktor, ikut sajalah saranan doktor ya..jangan campur aduk ubat. Ada ustazah disekolah saya, kanser payudara, elok2 dalam kawalan doktor, dengar pula ubat2 akar kayu..ambik pula, makan pula vaitamin..akhirnya, barah tu jadi penyakit lain..akhirnya dia pergi juga..tapi bestnya dia pergi hari jumaat dalam bulan puasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kak puteri..cuma adik sy tertanya2 ramai sgt sarankan vitamin ni..tu sy buat survey...
      al-fatihah untuk ustazah kwn akak..:D

      Delete
  4. assalamualaikum nadia,

    adik saya (muda setahun, lelaki), 6 tahun lepas kena non-Hodgkin lymphoma. Buat operation dan chemotherapy jugak.

    Selepas habis chemo cycle, sehingga sekarang, memang dia menitikberatkan pemakanan. Aprikot seed memang dia makan setiap hari. Aprikot seed dalam bentuk raw form (bukan serbuk), original state, dia beli dari OZ. Selain tu dia makan juga sesudu olive oil (extra virgin) pagi dan petang, dan baru-baru ni dini nasihatkan juga dia ambil VCO (VCO utk kuatkan imun system).

    Macam kak puteri purnama cakap, jangan diambil sekali (serentak) dengan ubat doktor. Ambil supplement di masa yg berbeza dengan ubat doktor. Sebab ubat doktor sifatnya racun dan tidak ngam dengan supplement (maaf ya kalau ada readers/family members nadia yg doktor atau kerja KKM, ini berdasarkan kerja saya sehari-hari yg deal dengan pharmacist).

    Mungkin Nadia akan terjumpa artikel-artikel berkenaan yg kata dalam aprikot seed ada arsenik yg boleh jadi racun lah whatsoever kan. Terpulang pada pemahaman masing-masing.

    Bagi dini, apa yg dini faham, bahan antioxide dalam apricot seed akan menjadi racun pada sel-sel kanser sahaja/abnormal cell, dan bukannya sel-sel sihat. Dan ini memang tujuannya kan, nak musnahkan sel-sel abnormal tu (tidak seperti ubat chemo yg bersifat memusnahkan juga sel yang sihat).

    Dini bukan nak promote aprikot seed ya, dini tak jual pon, dan tak ada kepentingan mana2 company yg buat MLM aprikot seed whatsoever ni. Even kalau nadia nak amik aprikot seed utk adik ipar tu, better amik yg original form, bukan yg dalam bentuk serbuk atau yg telah dicampur dengan bahan lain.

    Cuma dini berkongsi pengalaman adik dini yg pernah ada kanser, dan juga hasil pembacaan dini + pemerhatian disebabkan environment kerja dini deal dengan dunia ubat.....

    ****Kot2 ada readers nadia yg marah kat dini kata pandai-pandai pulak....just sharing ja...

    ***kalau nadia nak contact adik dini, emel dini ya: diniehasnor@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. orite thanks dini...sy bkn apa takut main beli jer supplement ni dah la mahal...takut tak berhasil..ni ada yg ckp makan vitamin e pulak..hehhehe takut wat keputusan kerana terdesak ni kadang silap

      Delete
  5. nadia,

    boleh bagi emel nadia? dini nak sharing something....

    ReplyDelete
  6. Salam Nadia .. ada baca emel K Mar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam k.mar
      dh baru je dpt jenguk emel..haih byk ratus2 keping emel...sy cuti kat umah dh 4 hari direct..tu slow sikit tgk emel..sbb ada assistant tak bertauliah nak tgk jugak..ni dia tido boleh la jenguk2 jap...nanti sy inform adik dulu tgk mcm mnr..if on..sy inform akak eh..thanks k.mar

      Delete
  7. salam nadia...ofis mate saya penah ckp jiran sebelah rumahnya hidap breast cancer stage 4, dia mkn apricot seeds tu jgk tp raw fr state. Di samoing tu jgk dia amalkan mkn sayuran yg ditanam sendiri..secara organik..Alhamdulillah khabarnya sekarang ni dia dah sihat dan ceria. Cuba la dan terus berusaha, hrp adik ipar nadia cepat sembuh. Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang bab organik tu..mmg sy suh die start dah...biasa la diorg ni suka mkn kedai..keje senang...sekarang tak boleh lah

      Delete
  8. aprikot seed...ct dulu ada beli kat pengasuh yg jaga anak2...kami beli dgn org kemaman jugak...kalu xsilap puan tu dia keja kat petronas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo dekat sini jer..sy ni memang tak familiar dgn vitamin b17 ni hehhe..b complex je tahu..;D

      Delete