Mek Google

Loading...

Friday, February 1, 2013

Cream Caramel Asal Jadi

Salam & Selamat Petang

Keteringinan pada puasa ganti yang ke-7....tetiba datang rasa nak makan sesangat cream caramel yang gebu dan sejuk! Ligat fikir bahan-bahan..erm semua ada dirumah...maka terjadi lah cream caramel mamanaufal yang asal jadi ni...bukan tak boleh pergi beli je sebekas..tapi mama malas nak pusing kereta arah lain semata-mata untuk sebekas cream caramel....kalau sedap sampai termimpi-mimpi tak apa lah...ini hanyir bau telur...memang takle blah!

Mula-mula buat gula hangus tak berapa hangus..nampak pucat dan cair 

Yang kedua buat..gula hangus betul-betul hangus...memang sedap manis kelat rasanya.

Lagi suka Naufal pun makan...abis 1 ramekin ni dia nak lagi...oh tak boleh overdose gula pulak! 

Resipinya:

1. 260ml susu segar - sukatan tu sebab mama nak abiskan susu segar yang ada dalam fridge
2. 2 sudu besar susu pekat
3. 7 biji telur size sederhana
4. Secubit serbuk kayu manis..saja nak bagi bau wangi
5. Sesudu kecil vanilla essence...sama jugak untuk hilang hanyir telur
6. 100ml air suam..untuk cairkan susu pekat
7. 1 1/2 sudu besar gula halus

Semua diatas, mama kacau perlahan-lahan guna senduk saja....kacau sampai sebati...dan ketepikan
Untuk gula hangus..masak gula 1 senduk sederhana besar dalam pan...kacau sampai gula mencair likat...color brown gelap. Then tuang gula hangus dalam bekas sebagai base...kemudian tuang pula campuran tadi pada lapisan atas gula hangus...dan dikukus selama 35 minit.

Mama suka makan semasa sejuk! Taruk kiub ais sikit...nikmat! 

8 comments:

  1. sedapnye,boleh cuba buat nanti. bekas ramiken tu pun cantik la. :)

    ReplyDelete
  2. Oh..ni cream utk buat puding karamel lah nadia yer..? lama ah tak makan puding nie since buat dl takder sambutan..lgpun byk sangat guna telor..takut kolestrol jer kan..tambah2 kena makan sorang2 heheh...kalau ramai2 takper..

    ReplyDelete
  3. Salam Nadia,

    Sedapnya makan sejuk2 dalam cuaca panas ni! Cantik ramekin tu, dah lama intai2 tp belum jumpa. Kat IKEA ada kan??

    ReplyDelete
  4. ibu qis & mak aji...ramekin tu sy beli ngn kak jee...yg wartawan, pernah berlakon jugak...n suka masak2....kt ikea pun ada penah tgk..kt carrefour, giant n tesco pun ada cuma tak pasti stock mcm ni masih ada ker tk...lps sy beli ngn k.jee tu br lah nmpk kt tmpt lain

    ummu...kalu nk buat sikit pun boleh..kurangkn bahan...kne main agak2..sy kadang mls nk wat puding ni sbb byk sgt guna telur

    ReplyDelete
  5. dah lama tak makan Cream Caramel ni..bila balik mersing baru dapat makan, kakak ipar buat hehehe, ada ambik resepi tapi kena penyakit malas.

    ReplyDelete
  6. sy pun malas bab kuih2 kek sbb kne ikut sukatan yg betul br jd...ni pun sbb teringin nk mkn....klu ikut kn mak sy ckp x jd lg ni...cair pucat huhu

    ReplyDelete