Mek Google

Loading...

Sunday, February 3, 2013

24 Jam Ada

Assalamualaikum,

Gladioli Mixed mama yang dibeli dari Tukang Kebun Diana - Kebun Bahagia Bersama sudah muncul. Tak silap mama semai sebiji pada 21hb Jan lepas...(lupa nak catat)...mula-mula mama fikir tak menjadi..sebab selepas pulang dari bercuti emergency pun masih tak kelihatan. Malam pada 29hb mama ada duk telek pasu gladioli ni..kosong!...tapi masih berharap..mama alihkan pada tempat tak bebumbung supaya dapat cahaya matahari direct.  

Subhanallah...pada petang 30hb...semasa siram pokok-pokok..intai lah pasu gladioli ni...ada! dah tumbuh dalam 2cm agaknya. Dalam 24 jam cambahan boleh tumbuh...dengan kehadiran cahaya...Alhamdulillah tumbuh juga...yang lain ada lagi 5 biji..nanti disemai bila dah kelapangan untuk beli tanah & pasu...inshaallah...:D

Suka nyaaaa!

9 comments:

  1. tahniah...semoga akan kluar bunga2 yg cantik dan menghiasi laman rumah

    ReplyDelete
  2. cepatnya bercambah kan..moga2 yg lain ditanam cepat2 & berserilah laman nanti nadia

    ReplyDelete
  3. ala..dah keluar pulak entry ni lupa nak tarik balik auto publish...huhu
    memang cepat once dah bercambah...pagi tadi dah panjang sejengkal...suka betul!..mungkin sesuai dengan cahaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan lupa kongsikan gambar bunganya kalau dah berhasil k. didoakan semoga ia tumbuh dan berbunga subur.Amin.

      Delete
    2. amin...memang cepat pokok nya meninggi..cuma 2 3 hari ni hujan kat kemaman ni..risau bulb nya jadi buruk..

      Delete
  4. Gladiolus ni memang cepat naik, seronok kita melihatnya. Insha Allah dalam sebulan dua ni bolehlah lihat bunganya... cantik tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat juga yer sebulan 2 berbunga..memang tak saba..progress pokok membesar pun cepat...:D

      Delete