Mek Google

Loading...

Saturday, February 2, 2013

Dari benih RM1.00

Salam,

Bulan lepas mama berpeluang membeli benih kailan promosi RM1.00 dari Tukang Kebun Diana - Kebun Bahagia Bersama...dan awal tahun ni mama semai sedikit dari benih..Alhamdulillah perkembangan yang baik pada awalnya..subur bercambah semai pada 05hb Jan dan bercambah pada 09hb Jan....mama semai bersama benih kacang panjang promosi juga...:D


Tetapi selepas dialih pada pelbagai tempat..macam-macam size pulak jadinya..pembesaran tak sekata...jadi betul lah...faktor tanah pada laman kebun mama ni ada problem...nanti lah diusahakan belajar bab tanah ni...buat masa sekarang memang tak boleh focus pada kebun...10 - 20 minit untuk kebun itu pun dah cukup banyak masa mama rasa...

 Dalam patch



 Dalam Pasu



Usia yang sama...tapi yang berada dalam pasu lagi cemerlang. Mama fikir nak alih semua ke dalam pasu...:D

p/s: auto pulished...mama visit aunty & uncle Naufal kat Sg Buloh.....

4 comments:

  1. syg pulakkan dlm pasu cantik2 letak kailan..:)..sy tgk dlm blog en. is dia tanam kailan dlm bekas berkotak..elok jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasu curik kat umah di kelate heheh...dr tak guna..abis sy angkut..
      a'ah sy ada bekas kotak putih polisterin tu..tapi nak guna ntuk travel utk angkut frozen food..nanti da rosak..mungkin bleh guna sbagai bekas tanam plak

      Delete
  2. Samalah kita. Bila pindah ke tempat-tempat berasingan boleh nampak pertumbuhan berbeza dan kita boleh agak keadaan tanah di situ macam mana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena buat treatment tanah plak lepas ni...:D
      tinggal pokok 2 hari (jumaat & sabtu)..semalam balik..kailan dalam pasu dah boleh kut kalau nak tuai goreng baby kailan..yang direct pada patch..masih ketot..takde perubahan

      Delete