Mek Google

Loading...

Tuesday, February 5, 2013

Rojak Ayam

Salam Selamat Pagi...:D

Balik Kelantan minggu lepas, makcik mama ada bagi kuah kacang instant..banyak jugak dalam 5 pek....jadi tengok fridge bahan lain ada untuk prepare rojak ayam....kalau tak buat nanti expired pulak serbuk kuah kacang instant ni.
Kebetulan taugeh bikin sendiri ada...kangkung tanam sendiri pun ada...cenonet aja lah..ayam yang diperap kicap pun ada...jom lah masak Rojak Ayam untuk makan malam...:D





Tara dah siap sebab semuanya main celur, rebus, dan goreng saja....:D

18 comments:

  1. Salam Nadia,

    Sedaknyoo! Sebut rojak ayam teringat pulok colek ayam yg dimakan bulan poso d Kelate dulu2. Skrg ada lagi ko??

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak aji raso dh eh colek aye...sy belum lagi...sebab bule pose payoh nak balik kelate...ado lagi loni..

      Delete
  2. sedap nie nadia..telan air liur sajer lah kita..tgk bhn2 mcm tak susah..kena ade kuah kacang jer yer...ayam kena bakar yer..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayam sy goreng saja..ummu boleh buat ni...aritu dah buatkan kuah kacang..sama saja rasanya...cuma cepat aja lah...10 minit siap kuah nya heheh

      Delete
  3. Nak resepi...heheh. Feveret en.somi ni.....x makan sikit,mesti makan banyak2. Nasib baik bukan bulan puasa.....kalo bulan puasa,bergegar iman ni rasa. heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. resipi kuah kacang sy tak tahu..sebab ni instant..main tuang dlm periuk campur air sikit..kacau-kacau tunggu pekat..then tutup api...boleh siram atas mee dan makan...
      mak long sy kasi kuah kacang instant ni dia beli kat perak..dalam pek kecik-kecik

      Delete
  4. nasib baik liya tk peknen kalau idak sure msk dlm senarai mengidam nk makan ni hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sy bila bab makan...tgk blog masakan...tak pregnant pun mengidam..mula la cr bahan nak buat sdiri..tak pun beli saja yg dh siap..

      Delete
  5. sedapnya......lama doh xmkn rojak ayam...kat sini kalu oder rojak..kuahnya lain skit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain mcm mana..kuah kacang yang ini sebenarnya untuk pecal..sebab orang perak buatkan heheh..kalau kat kemaman ni kuah nya cair sikit dan kacangnya kasar

      Delete
  6. lamanya tak mkn rojak kelantan...kat kedah kalau rojak..merujuk rojak buah tu ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.kamsiah..hehhe rojak ayam kelantan @ colek ayam..tapi yg sy buat ni rojak ayam guna kuah kacang pecal org perak..campur2 1 Malaysia katakan..:D

      Delete
  7. assalammualaikum.
    apalah kerja mama ni, sayik ajak makan je, sedap2 pula tu..tak takut ke badan naik hehehe..sepanjang cuti 8 minggu hari tu akak naik 5 kg.sekarang riuh nak turunkan berat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh sy rasa dah lama tak timbang..tapi rasa nya memang naik sebab baju-baju dah mengecil hahahh...:D

      Delete
  8. Replies
    1. nanti sy tepek gambar kuah instant tu..kut rakan2 terjumpa di kedai2..memang senang nak buat..

      Delete
  9. Terrorlah Mama Naufal masak. Ada macam-macam idea :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. uishh takde lah terror..kalau kari2 rendang2 yang masakan traditional lah..sy tak bolih nak agak lagi sukatan...

      Delete