Mek Google

Loading...

Wednesday, February 27, 2013

Tuaian February 2013

Salam & Selamat Pagi,

Bulan February rezeki di kebun tak putus-putus..especially kacang botol & bendi...tapi mama tak sempat nak tuai...jadinya banyak yang tua di pokok...ada juga curi masa pagi-pagi sebelum pergi kerja kutip semuanya dan diagih-agihkan pada rakan sekerja sikit seorang.

Ini tuaian terakhir sebelum mama bercuti 2 minggu.

Tuaian selepas 3 minggu tak tengok kebun...basil, ketumbar, tomato ceri, cilipadi, roselle..

Sepanjang mama bercuti, hampir setiap hari hujan. Alhamdulillah, mama tak perlu susahkan sesiapa untuk menyiram pokok. Tapi banyak hasil yang tua di pokok..jadi pokok dah hilang seri..semalam sempat la mama trim skit kawasan kebun. Aktiviti berkebun terbantut sebab hujan dan keadaan kesihatan badan mama tak betul-betul elok lagi. 

Rasanya hujan bulan March baru dapat concentrate pada kebun...buat masa sekarang mama suka melilau cari biji benih hehehhehe...nanti semua bahan dah ada senang nak buat kerja kan..:D

13 comments:

  1. Salam nadia..rezki tak putus2 kan wpun takder kat umah.kcg botol tuh masih berbuah lagi yer..yg sy nyer masih gak mandul2an gitu..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. semalam tengok kacang botol buah tua-tua dah..bunga baru ada la 3-4 kuntum..kne taruk baja pada tanah..nak bagi pokok berseri semula

      Delete
  2. salam kenal...singgah ziarah, puas kan dapat tuai hasil dari kebun sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal..terima kasih singgah sini..:D

      Delete
  3. nadia,

    gi umroh baghu ni bowok jugok ko si kecik naufal tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dini, naufal sy tinggal ngan mok & ayoh...sebab takut takleh focus beramal di sana...g duo ore jah..tapi kat sana ramai jugak ore bawok baby sebayo naufal..cuma diorg mari dengan family besar..jadi de lah pakat rotate jago..
      ado jugok siap niat umrah utk anok dio..mula-mula keno buat tawaf untuk diri sendiri dulu..pastu baru tawaf bawok anok pulok..tapi kalu anok sunat doh..bulih bawak sekali harung..sy suko tengok baby pakai ihram..comel sungguh...:D

      Delete
  4. Assalammualaikum dik,
    ahh Alhamdulillah..banyaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah cukup la buat main masak-masak

      Delete
  5. Salam,

    banyak juga yang di tuai ya nadia. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebelum g umrah banyak smpai tak termakan..cepat sangat masing-masing kuarkan buah..tapi balik ni byk yg tua dipokok..rasanya kne semai pokok baru lah...

      Delete
  6. Meriah tu...alhamdulillah. Selamat kembali nadia.

    ReplyDelete
  7. Macam-macam rezeki hasil tuaian dari kebun sendiri best betul. Hope dah rasa sihat sepenuhnya.

    ReplyDelete