Mek Google

Loading...

Saturday, February 9, 2013

Bunga Lagi Di Kediaman Nenek Naufal

Assalamualaikum,

Petang semalam lepas selesai tolong uruskan urusan mengambil pembantu umah baru nenek Naufal..(sangat penat ke kaunter itu..ini..sana..situ...lepas tu kena denda pulak rm250..sebab tak report hantar pembantu lama..uwaaaaaa...abis duit!)..mama balik ke umah nenek Naufal...tinjau-tinjau kawasan umah ada bunga-bunga munculkan diri...jom tengok!

Sejenis Orkid..Coelogyne Rochussenii berjuntaian...wangi baunya

Tidak dapat dikenal pasti...sapa tahu?

Sejenis Orkid jugak...tak wangi..tapi tahan lama

Bunga Daun Kuchai...hehhe ini pun mama snap jugak..buat kenangan..:D

7 comments:

  1. Salam Nadia,

    luar biasa orkid2 tu, x pernah tengok, wangi pulak tu yg first tu (x tau yg ada orkid wangi!) First time juga tengok bunga kucai, come jugak ya, apalagi kalau gambar close-up!

    ReplyDelete
  2. rasa nya orkid-orkid yang ada dirumah mak sy ni diambil dr pakcik sy dulu pakcik ni askar jadi selalu jumpa orkid dihutan..banyak juga yang dia bela..

    ReplyDelete
  3. Salam nadia...banyak jgk orkid kat umah mak awak nie yer..pokok kucai rupanya berbunga jgk yer...biasanya kita tanam kucai nie ngan benih yer..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya mcm mak sy tanam dr daun..mcm daun bawang tu...kalau ikutkan kebanyakkan orkid yg awk buat entry tu ada tanam kt umah mak sy..orkid2 asalnya dtg hutan..ada sikit je yg beli kt nursery

      Delete
  4. Salam nadia,

    unik.la orkid hok gambar 1st tu....tok pernoh jupo lg...

    Sayo pelik la tgk kucai sayo...lebat subur molek, tp tok bungo, dkt 2 thn doh....oghe lain sayo tgk bunga jah......konpius...gihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti lepah ni dio bungo..sebab hak mok sayo tane ni pun tak penoh bungo pun..tapi lepah sayo duk tanyo bilo nok bungo..nak tgk jugok bungo nye..alih-alih molek jah dio bungo...

      Delete
  5. Saya pun Ada sepokok Orkid liar tu, entah bila la dia nak berbunga berjuntaian macam mak awak punya tu

    ReplyDelete