Mek Google

Loading...

Saturday, November 9, 2013

Roti Sandwich Padat

Salam 

Hari ni mama nak kongsi resipi baru yang mama cuba...resipi roti paung tapi mama buat jadi bentuk roti sandwich...banyak kali cuba hasilkan roti sandwich dengan pelbagai resipi...kali ni mama sangat puas hati sebab roti nya padat dan tahan lama..3 hari..tanpa apa-apa bahan pengawet.

Jom kita tengok!

Selepas disukat, diayak..semua bahan mama campur dalam breadmaker

Selepas 3 jam 35 minit..dah siap diadun, diperap dan dibakar dalam breadmaker

Tara sangat tebal dan tinggi...berat lupa plak nak timbang

Tengok padat kan...itu rongga sikit bekas bahagian pemutar breadmaker

Dah siap dipotong-potong...mama buat breakfast dan makan petang..musim hujan ni cicah dengan coffee pun jadik..

Roti Sandwich ni mama buat pada petang Deepavali...tak ada apa nak buat...teringat resipi roti paung yang mama salin dari Azie Kitchen

Ini resipi nya:

1 Biji Telur
2 sudu besar susu pekat manis
3/4 cawan gula
2 sudu kecil yis (bancuh dengan 100 ml air suam)
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil shortening...(saya alternate dengan 2 penutup botol olive oil)
500 gram tepung gandum
1 sudu besar susu tepung

Semua tu saya masukkan dalam breadmaker...selepas 3 jam 35 minit jadi lah roti sandwich...:D

Selamat Mencuba!

30 comments:

  1. kalo gini akak pun nak kena beli breadmaker ni... boleh beli dengan kupon cosway kan! roti paung padat tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul k.mar..sy beli dengan separuh harga sebab ada kupon cosway...berbaloi kalau kita suka roti...selang sehari boleh buat roti

      Delete
  2. Makan dgn cheesedale pun sedap nadia. Kakak selalu juga buat tapi kalau anak kakak suka makan dgn cheesedale. Sapu nutella pun sedap juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. taruk cheesdale saja belum cuba..kalau sapu nutella dengan sekaya..memang ngam...boleh la cuba cheesedale..pelbagaikan rasa

      Delete
  3. Wahh..gebu gitu..boleh cube ni.. Thanks for sharing..

    ReplyDelete
  4. mmg tak habes nak mkn tuh nampaknya nadia..leh simpan 2,3 hari takyah beli dah kan...mkn ngan peanut butter pun sedap jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngam2 nak masuk hari ketiga habis...nanti buat lagi...ni musim sejuk mungkin lagi tahan lama roti ni

      Delete
  5. wow cantiknye..dah lama teringin nak buat roti macam ni sedap cica milo panas.Akak dah copy resepi tu.Terimakasih Nadia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama...selamat mencuba kak puteri..:D

      Delete
  6. puas hati betui tgk roti sandwich padat ni... 1 kpg pun kenyang ni...tq 4de resipi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy terpaksa hiris tebal-tebal mcm tu sebab guna pisau biasa...kalau ada pisau roti tu lagi senang..dan dapat banyak keping

      Delete
  7. Salam Nadia, bagusnya buat roti sendiri, boleh makan roti fresh, baunya mesti harum satu rumahkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul saodah..bau nye memang harum semerbak satu umah...jadi dan dan lapar...:D

      Delete
  8. salam kenalan,,terpegun saya tengok roti homemade seperti roti yg dihasilkan dikilang,,teruja..sy follow yer puan,,kalau sudi kita exchange link..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila lah follow...tapi exchange link tu mcm mnr?

      Delete
    2. t kasih..exchange link tu letak link sahabat kat bloglist kita..;)

      Delete
    3. owh gitu kaedah nyer..boleh2...nanti sy letak kat tepi blog sy ni..:D

      Delete
  9. Ni yang rasa nak beli breadmaker ni. Sekarang roti beli 3 hari sekali. Kids tengah suka nak makan dengan jem peanut and chocolate SunBear.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau memang roti sentiasa kena beli memang berbaloi beli breadmaker...sy kalau roti gardenia tu..2 hari abis..ni belum ada anak yang makan betul2..hanya ayahnya je..:D

      Delete
  10. Assalam nadia,

    Teringinnye nk beli BM,ni BM jenama ape nadia beli....ok x?...mcm best je kalo dapat buat roti sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ibu qis,

      yang ni brand empress..dekat cosway..setakat ni alhamdulillah..takde problem apa2 lagi..tahun lepas beli...sekarang ni x tahu lah ada lagi tak redemption kupon cosway yang offer breadmaker ni

      Delete
    2. ye ke....saya pun dah lama usha BM dalam katalog cosway tu...hehe...nk gak la beli. senang nk buat roti rasa2 nk makan buat je...kalah la pakcik gardenia lepas ni. keke....

      Delete
    3. bukan roti sandwich jer..roti pizza..bun..donut..semua boleh disihir dalam breadmaker...:D

      Delete
  11. wah bestnya buat roti sendri...haritu ada tgk di youtube...teringin nak buat jugak...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup2 sy pun suka refer pada youtube...cuma sekarang lagi suka sebab dah jumpa resipi yang sesuai..kalau dulu buat terasa yis nya

      Delete
  12. Salam Nadia,

    'semua boleh dishir dalam breadmaker,' tergelak Mak Aji baca!! Memang mudah kan dengan benda ni! Kakak Mak Aji ada beli hari tu menggunakan points kad SenQ Mak Aji - dapatlah diskaun sikit. Dia pun mulalah buat magicnya, kami jadi penontonnya! Mak Aji copy resepinya ya, buatnya entah bila, he he!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila2 copy mak aji...sy mula2 beli dulu takut gak..takut kena perli dengan suami...jadi gadjet gajah putih..tapi alhamdulillah..memang berguna

      Delete
  13. Alahhh NR...okje tak de breadmaker......acane tu gayanye...Teringin bak buat roti....tepung dah lama beli!

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jugak diusahakan uli sendiri..tapi try dengan kuantiti tepung yang sikit dulu...banyak2 lenguh...sy takat ni kudrat dapat canai roti untuk wat pizza dengan bun...kalau roti sandwich mcm ni..harus lah msk breadmaker

      Delete