Mek Google

Loading...

Friday, November 15, 2013

Gulai Telur Itik

Assalamualaikum semua..:D

Ini lagi cerita tertangguh semasa cuti Deepavali...gara-gara terliur tengok rakan FB upload gambar Gulai Telur Itik..jadi mama pun start la berangan nak makan jugak....al kisah nya mama tak pernah buat..selalu nya makan yang nenek Naufal buat...hahha time mak memasak tak jenguk...mula lah melilau kat internet..tapi macam-macam cara pulak orang lain punya..risau tak menjadi...lagi-lagi en suami kata..kang tak sedap..baik tanya mak...mak pulak balik kampung...terpaksa la call...ha bila dah begini..ada point la nenek Naufal membebel...masa dia masak tak tengok reti makan saja...:p ---> tadah aje lah telinga yer...huhuhuhu

Bahan-bahan yang dikisar - bawang merah, bawang putih, cilipadi, lengkuas, kunyit hidup, sedikit belacan.

Mama buat 4 biji telur itik masin dan guna santan kotak sahaja...tak larat nak mencari santan segar.

Tumis sekejap bahan kisar sampai naik bau..dan masukkan santan sampai mendidih..kemudian masukkan asam keping...ada orang taruk belimbing buluh atau parutan mangga untuk rasa masam-masam. Garam dan gula secukup rasa.

Masukkan perlahan-lahan telur itik satu persatu dan dibiarkan sampai mendidih...mama tak kacau pun..takut terpecah telur tu..akhir sekali mama taruk buah tomato.

Dah siap...

Dinner malam Deepavali...untuk kami berdua sahaja...Naufal dibawa pulang ke Kelantan...:D

10 comments:

  1. sedap tuh gulai telur itik..masa kecik2 dulu selalu jugak makan gulai telor itik nie..bila semakin tua jer jrg..kat sini pun susah nak jumpa telur iti..

    ReplyDelete
  2. Mr Chef pernah buat. Telur itik Diana bagi masa ambil kotak besar. memang sedap bangat! kan!

    ReplyDelete
  3. Ummmppp... meleleh beb tgk gulai tu.. dipadankan dgn ikan goreng n sayur bayam tu.. nyam2

    ReplyDelete
  4. Sedapnye,thanks sbb share resepi. Tak pernah tau kene pakai lengkuas ngan belacan. Nk try la nnti. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ibu qis..yang belacan tu sy pandai2 tambah...:D..try lah nanti

      Delete
  5. wah, telur masin masak gulai? mcm best ni, selalunya rebus je, nadia....tq share resipi..

    ReplyDelete
  6. iye la ,,baru perasan ingat telur itik biasa rupanya telur masin,,boleh dicuba ni,,mesti sedap..

    ReplyDelete
  7. assalam Nadia... gulai telur masin... tak pernah makan lagi .. kalau kat sini letak serai je untuk bahan extra...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pernah makan kat kedai..rasa telur kuning yang masin ni lagi best..pejal2 kan...yang pasti kena hati-hati ngan garam...sebab telur tu dah sedia ada masin kan

      Delete
  8. Okje mmg selalu pakai santan kotak NR...dah lama tak memerah santan hehe...rasanya sedap jugakkan..... Ooo telur itik pakai yg masin punya ke?

    ReplyDelete