Mek Google

Loading...

Tuesday, November 12, 2013

Banana Milk Shake!

Selamat Pagi!

Pagi-pagi ni mama nak tunjuk sikit air kegemaran sekeluarga mama....Banana Milk Shake!
Kebetulan pisang nya banyak...setandan pisang Berangan...yang ditanam di rumah Atuk Naufal di kampung Kota Bharu Kelantan...semasa cuti Deepavali & Awal Muharram lepas dibawa pulang ke Kemaman ni...dibahagi-bahagi kan pada jiran terdekat sikit sorang...selebihnya untuk kami lah...selain dari makan begitu saja, dan buat jejemput pisang...ha meh kita buat air...bagus ni pelawas!

Blend semua bahan...mama masukkan 2 biji pisang, setengah cawan susu segar, satu sudu besar gula, 1 sudu besar susu tepung anmum, 10 ketul ais cube...dengan anggaran bahan-bahan ni..dapat 2 gelas banana milk shake!


Tara dah siap...lemak berkrim! Tu ada lagi lebih pisang...kena gantung..supaya tak cepat jadi kehitaman..dan diserang semut mayat..umah mama banyak sangat semut halus-halus tu..tak suka betul

Dipadan kan dengan mee goreng untuk makan petang

23 comments:

  1. sedapnye banana milkshake.....mmmmm....saya suka letak ais krim vanila dan madu kalo buat banana milkshake. pulak tu feberet anak dara saya. hehe.....

    ReplyDelete
  2. salam mamanaufal..baru tau rupanya org gantung pisang supaya tidak cepat jd hitam ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. en somi yang suka gantung..dia ckp nanti lebam kat bawah tak sedar...

      Delete
  3. best! tak payah letak gula pun lagi baik. lagipun pisang dah ada rasa manis yg tersendiri. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jugak...tapi sy nak rasa manis2..sebab kalau terasa susunya..spoil terus mood..:p

      Delete
  4. wah bestnyer banana milkmshake..abuaidan yg rsjin buat nie..dia blend ngan aiskrim..lg creamy katanyer..tp nak cuba jgklah cr nadia nie...:)

    ReplyDelete
  5. percaya tak yg saya tak pernah minum banana milkshake sbb sy tak suka sgt ngan pisang, tapi rasa mcm nak cuba plak...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lah rose..tapi jangan lambat minum..nanti air nya bertukar color lebam...kang tak lalu pulak minum

      Delete
  6. betul lah ibu qis, ummu,....letak aiskrim kan..mcm float gitu..mesti lagi sedap...boleh try lenkali...:D

    ReplyDelete
  7. Salam Nadia,

    Kami memang suka pisang cuma belum pernah buat shake. Tentu sedap ni! Mak Aji pun suka gantung pisang supaya tak lebam. Petai juga tapi petai gantung sebab takut terlupa dia ada sebab kat rumah ni Mak Aji ngan Pak Aji je makan, takut kering je sebelum habis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah mak aji..petai pun gantung kat tepi rak pinggan ..klu terus masuk peti ais kompem..tengok2 dah kering kehitaman...hihihi

      Delete
  8. Kalau minum pakai starw lagi best kan... laju dan sejuk jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk anak sy bagi dalam botol yang ada straw...tapi sbb sejuk..hahah culture shock agaknya..dia sembur kuar kan

      Delete
  9. Tengah lapo ni.. dapat shake mesti kenyang:).. tgh travel ke Kuantan ni... singgah kt Hentian Gambang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah k.mar ke sini..sampai kemaman ni tak? kalau lapang boleh singgah umah..ni no sy 0199856920

      Delete
    2. tak sampai Kemaman Nadia... ada kerja kat sini... semalam je.. Deepavali hari tu ada la ke sana ...insyaallah lain kali ke Cherating K Mar roger...

      Delete
    3. owh singkat sangat masa nya..orite lenkali menghala ke sini hello hello lah..mudah je ke umah sy..taman nyer tepi jalan besar...:D

      Delete
  10. banana milk shake ni tambah almond mmg kick la nadia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa taruk almond ni pun sy nak cuba..terliur tengok rakan blogger Dini buat susu almond...:D

      Delete
  11. selalunya pisang lebih saya makan dengan aiskrim. next time buat macam ni saja lah!

    ReplyDelete
  12. Tak pernah try pulak NR....sedap ke?.....
    Mai sechawe....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap...lemak2 manis mcm tu rasanya...takat ni selalu buat dengan pisang berangan, pisang montel dan pisang emas...yang jenis lain tak pasti lah menjadi ke tidak

      Delete