Mek Google

Loading...

Monday, November 18, 2013

Supplement Mama

Assalamualaikum....:D

Hari isnin sudah...best 3 hari bercuti heheheh...berjalan-jalan meluaskan pemandangan..Naufal la yang paling suka..:D


Okey...kali ni mama terfikir untuk mengarang mengenai bahan tambahan yang mama ambil semasa mengandung...supaya nutrisi dalam badan mama cukup seadanya...selain dari membantai nasi 3-4 kali sehari..lauk-lauk..sayuran dan buahan....hihihi kalau ikutkan penilaian Atok Naufal...mama dah tak perlu supplement ni..sebab mama makan tak berhenti...:p 

Secara wajib nya...ibu-ibu mengandung akan dibekalkan supplement seperti Folic Asid, Vitamin B Complex, Vitamin C dan Zinc..ini mama dapat secara percuma dari klinik desa berhampiran...setiap bulan nurse akan bagi tak kira lah dah abis makan atau tidak..hihihi

Iron, B Complex & Folic Asid

Selain dari vitamin yang diberi secara percuma ni...mama ada makan supplement dari shaklee...vitamin-vitamin ni semasa tak mengandung....zaman-zaman anak dara dulu pun memang mama dah amalkan..especially vitamin C dan vitamin B Complex nyer...


Semasa mengandung ni mama ambil supplement seperti vitamin C, vitamin B Complex, Vitalea, Zinx Complex, Omega, dan Ostematrix (Kalsium). Mama tak telan sekaligus semua ni...amik secara berkadaran dan silih ganti dengan vitamin yang nurse bagi. Alhamdulillah setakat ni mama berpuas hati dengan supplement yang disebut diatas...:D 

Manakala alternative lain untuk memastikan kalsium cukup untuk mama dan baby...mama minum susu lah...hihih mula-mula susu anmum....tapi mungkin mama ni alah pada lactose...bila minum susu anmum sakit perut...then try anlene...ok..tapi alahai hanya boleh minum yang kotak kecik-kecik tu...kalau beli yang tepung..mama takle nak telan....bila beli kotak kecik-kecik tu..tak sampai 2 hari dah abis...sedap dan tak sedar duk sedut kan..kecik sangat...banyak la pulak cost nyer...jadi mama gilir-gilir lah dengan supplement kalsium yang pil...:D

Selain dari tu..start pada 5 bulan ke atas mama amalkan juga makan kurma, buah tin, buah appricot, kismis, sarang burung dan susu kambing hi-goat. Bekalan kurma, buah tin, buah appricot dan kismis ni mama beli di kedai Mahnaz di Shah Alam. Kebetulan adik tinggal berdekatan kedai ni..jadi senang lah mintak tolong dia belikan..suka sebab buah-buah nya fresh. 

Itu lah serba sedikit cerita makanan tambahan mama ketika mengandung...Alhamdulillah walaupun terasa berat membawa si tecit dalam perut ni..kuranglah rasa letih mengantuk siang hari dan masih berdaya membuat kerja-kerja harian seperti biasa kecuali berkebun..:p (takat tabur benih boleh lah...nak angkat cangkul bagai..tak berani sebab mama ada bleeding history)

11 comments:

  1. berkhasiat btul mama seorang nie..inshaallha baby lahir nanti sehat walafiat...kalau sehat sangat, kena praktis meneran btul2 nadia hehehe...sy branak aidan 3.25kg, arissa 3.3kg..aidam tak larat teran..arissa..alhamdulillah dpt jugk keluar ngan usaha penat meneran mak dier jerih berih berteriak haaa..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe tetiba mari teringat peristiwa dalam labour room beranak kan naufal...:p
      Naufal aritu doctor aim tak sampai 3 kilo..kecik je ni..katanya..sekali kuar 3.4 kilo
      sama jugak dgn bakal adik ni..beberapa nurse yang cek ckp..kecik je ni..perut ibu yang besar....heheh hanya mampu senyum dan berdoa..mudahlah proses nak bersalin nanti...:D

      Delete
  2. mahnaz dekat sgt dgn rumah saya tp jrg pun pergi :) didoakan nadia sihat sejahtera disepanjang kehamilan.amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih awin..doakan..:D
      biasa lah kan kalu benda dah dekat...adik pun kalu tak sebab sy pesan mintak beli takde nyer dia ke sana..:D

      Delete
  3. Utk kebaikan dan kesihatan sebaiknya kena ambil berat semua ini. Bila sihat sendiri juga yg senang kan Nadia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah kak..lagi-lagi sy nie start pregnant usia dah banyak..30 br merasa jadi ibu....tenaga tu kurang..makan banyak sangat kang masalah kegemukkan pulak..silap percaturan boleh terkena sakit...apa pun hanya mampu usaha yang terbaik dan berdoa diberi kesihatan yang baik...:D

      Delete
  4. bagus tu nadia...bila emak sihat anak pun sihat kan...hrp semuanya berjalan lancar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa allah..doa-doa semua sehat nanti..:D

      Delete
  5. Semoga sihat sentiasa ..masa anak sulung dulu akak makan bee pollen.. org intro akak ikut je ... arwah MIL kata nanti anak terlebih berat... memang dah gene besar... besar la dia he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih k.mar...itulah banyak sangat makanan tambahan org intro...sampai tak termakan...dan tak terbeli sebab kemahalan hihihihi

      Delete
  6. OKje pulak rasa sangat rugi masa pregnant dulu NR...langsung tak ambik supplement apa apa...harap pil doktor je....susu pulak tak suka...emmm rasa rugi pulak

    ReplyDelete