Mek Google

Loading...

Thursday, November 14, 2013

Melawat Kebun

Salam & Selamat Pagi,

Cuti awal muharram baru ni sempat lah mama berjalan perlahan-lahan tengok kebun..yang tak berupa kebun sangat tu...huhuh sedey tengok...kesian pada pokok-pokok..nak hidup tapi macam segan-segan nak hidup...sekarang harapkan hujan jer untuk bagi mereka minum..makan tu memang tak lah...baja tak sempat-sempat nak mencari lagi..walaupun segan-segan..masih ada yang gigih dalam menjayakan diri mereka hidup...bersabar lah yer..lepas pantang...memang pasang niat ni..nak baiki semula struktur tanah...patch..yang ada ni...harap-harap takde lah aral yang melintang nanti...in shaa allah...:D




Bendi Merah...benih dari rakan office...dah banyak kali berbuah..dan tua di pokok...ini pokok yang tumbuh dari benih yang dibiarkan...sehingga hari ini mama tak sempat merasa lagi bendi merah ni...asyik tua di pokok..


Daun bawang besar..silap tanam pada patch..patutnya tanam dalam pasu. 


Ha bayam malabar muncul lagi...ada 5-6 pokok asalnya...tapi last-last yang survive satu pokok ni sahaja...bibik mama tolong pindahkan dalam pasu...harap-harap membesar lah sehingga ada benih baru...



Pokok kucai..sampai dah berbunga tengok dirinya yang keding melidi..tak subur langsung. Kat sini juga..awal tahun dulu mama semai tomato dan tomatilo benih dari SriKota Garden - (My Mix Garden)...tumbuh menjadi anak pokok...tapi tak berjaya membesar...nasib baik masih ada lagi benih nya...:D 


Ini pula kacang botor hasil dari benih yang jiran bagi...sepatutnya kacang ni jenis yang besar-besar....tapi selepas 10 bulan mama semai...baru muncul kacang nya...itu pun kecil saja size nya..tak apa lah rezeki jugak kan...:D
Nampak ada la beberapa lagi bunga yang muncul...mungkin dah kerap hujan ni...gigih la pokok nya keluarkan bunga...

15 comments:

  1. kalau kacang botor sy tunggu musim panas sket baru berbunga..kalau musim hujan cam skrang yg dah berbunga jadi terbantut kerana hujan..
    jeles tgk bawang nadia gemok sangat...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu rasa nya bawang besar..tu sebab gemok sikit hihhihi

      Delete
  2. tegap elok je...daun bwg kat patch tu ...since ada laman luas, tk yah tanam dlm pasu...kot nadia

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi masalah tanah keras berbatu2..pokok pun takut nak hidup

      Delete
  3. Assalam nadia,

    amboi tertariknye dengan rupa pokok bawang nadia......subur dan gemuk. nnti lepas pantang boleh la beraksi......takut2 nnti tak dan nk beraksi si kenit beraksi dulu dengan abang naufal. hehe......

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah itu lah terfikir gak ni...buat nya nak merengek je kan..

      Delete
  4. Wahh.. luas juga laman Nadia ni, tabur jer benih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. awal-awal dapat umah ni..sy dah main tabur-tabur..tapi tak menjadi..membazir je benih sy beli...tanah area ni tak best..sangat tak membantu..sy kena beli tanah nursery..buat patch..baru la dapat la hasil sikit

      Delete
  5. Salam Nadia,

    Comelnya bunga kucai, baru first time tengok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh comey kan mak aji..tu gambar kurang sharp..sakok dengan perut nak beraksi amik gambar

      Delete
  6. Eh... kakak tak tahu ada bendi merah tau Nadia. Dah kakak jadi jakun ni.. betul tak tahu dan tak pernah jumpa. Bayam jenis itu pun kakak tak tahu. Alahai kakak ni org kampung tapi tak tahu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jarang kut jual kat pasar.....sy pun tak pernah jumpa lagi kat pasar

      Delete
  7. Berminat sungguh sya dgn bayam malabar ni..dia ada yg warna merah jgk kan?seronik tgk kebun2 sayur kawan2.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bayam malabar ni sy pernah masak..mungkin cara masak tak kena..tak berapa kena dengan selera..rasa pelik..ni nak cuba lagi...tunggu membesar sikit

      Delete
  8. NR macam kurus kurus je pokoknya hehe.... almaklum ajelah tuan tanah membawa budak tecik hehe

    ReplyDelete