Mek Google

Loading...

Thursday, November 7, 2013

Persiapan Untuk Mama & Baby

Assalamualaikum..salam maal hijrah...:D

Segar rasanya hari ni datang office after 5 days cotiiiiii....:D dengan cuaca yang redup mendung....sejuk..memang mama suka!

Ok...Alhamdulillah kandungan mama sudah hampir masuk 8 bulan....dalam bercuti baru ni mama sudah scan untuk kali ke 4...gara-gara nurse klinik desa dok mentioned baby nampak turun sangat..dan yang lagi gerun sorang lagi cakap dah masuk sarung...haih biar betul!!!....Berkejaran lah mama dan ayah cari doktor untuk scan nya..Alhamdulillah result scan semua in good condition..jenis perut nampak turun...:D

Masuk bulan ke 8 ni...ikutkan perancangan..mama sepatutnya dah habiskan segala persiapan untuk sambut orang baru ni. Alhamdulillah semua dah settled..cuma tak susun elok-elok dalam beg lagi...:D


Sebelum tu mama dah check barang-barang lama abang Naufal yang boleh digunakan...okey memandangkan barang yang terdahulu masih elok....mama rasa kali ni tak melibatkan banyak perbelanjaan...jadi antara persiapan yang mama lakukan:

1. Beli barang baby. Mama dah sediakan senarai barang baby yang perlu dibeli untuk mengelakkan diri ni terlupa sesuatu atau terlebih membeli barang yang tak sepatutnya.
  • Diapers newborn
  • Baju newborn yang baru (2-3 helai). Baju abang Naufal masih elok.....so kita reuse..hihih
  • Baby wipes
  • Minyak mustika baby
  • Alas pelapik mandi baby


2. Sediakan sarung tilam, bantal dan selimut baru...satu set sahaja sempena sambut kelahiran orang baru..tilam baby tak perlu sebab yang abang Naufal masih boleh digunakan.

Set sarung tilam baby ni mama tempah dengan Mimi Alina atau pada sesiapa yang berminat boleh intai di Facbeook nya "Mimi Alina"

3. Survey kos bersalin hospital-hospital. 

4. Survey tukang urut untuk bertungku, uruskan baby, mengurut dan sebagainya lah.

5. Order supplement untuk berpantang dan juga barang dalam pantang seperti maternity pad, nursing pad, minyak dan herba-herba yang perlu.

Perkara ke-5 masih tak settle..barang mama beli online 2 minggu lepas sampai sekarang belum muncul...bila la nak sampai...

Okey sudah satu entry..banyak nak bercerita ni..maklumlah 5 hari cuti hihihi..tapi internet sangat lah lembab....jadi esok-esok lah sambung bercerita...nak blog walking dulu...lama dah tak jenguk rakan blogger...:D

18 comments:

  1. Assalam Nadia,

    Kejap je dah 8 bulan ya,rasa mcm baru je nadia letak gambar pregnancy test...la ni dah tunggu masa. hehe...Naufal nk dapat adik boy ke tu.......... hehe.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kali ni sy pun rasa cepat....tiba-tiba dah 8 bulan...mungkin tak memikirkan sangat sebab sibuk melayan si abang kan...kalau ikutkan ramalan scan yang last gugurl...tapi sebab lambat sangat tunjuk identity..dah sy beli jela dulu...hihihi pakai lah apa yang ada kan..:D

      Delete
  2. Kira dah siap siagalah ni yeh NR...mesti tak sabarkan...
    Okje dah tak de nak pikir pasal orang baru dah...hehe,... bagi chance le adik adik berdebar debar menunggu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang datang rasa debar..kadang tu takde fikir sangat...cuma makin hari makin berat nak bawak diri..hihih
      bersiap siaga ala kadar aje Okje..nak beranak kat mana pun tengah confuse lagi ni

      Delete
  3. salam nadia,
    wah dah tak lama lg lah tuh org baru akan tiba. mesti tak sabar kan.sib baik yg abg naufal masih elok lg.blhla recycle balik..
    list pun pjg jgk tuh...harap2 semuanya beres cepat2 yer..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah..ada tu hadiah orang bagi tak sempat pakai yang newborn...rezeki bakal adik nak pakai kut nya...:D

      Delete
  4. Semoga nadia dan baby selalu siht ya..tak lama lg naufal yg ensem dah nk dpt adik ni..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin in shaa allah...terima kasih doakan kami...:D

      Delete
  5. salam nadia, bagus ada checklist detail mcm ni...tk tecicir kan...moga semua bjln lancar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah checklist yang dulu masa Naufal..jenuh mencari dalam nternet..sekarang guna yang sama..cross mana yang tak perlu

      Delete
  6. Kalau nak beli baju yg newborn tak payah banyak-banyak kalau ada baju Naufal dulu cuci aje balik boleh pakai. Sebab baby cepat besar. Beli baru yg mana perlu aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kakzakie..masa anak first giler-giler beli barang..tengok2 orang bagi present lagi..sampai tak sempat nak pakai yang size newborn..yang kedua ni beli size 3-6 months..lama sikit kan pakai

      Delete
  7. Nak sambut org baru walapun dah ada barang abang atau kaka yang lama kena jugaklah beli sedikit sebanyak yang baru. Akak dulu baju neborn tu tak beli pun semua beli yg ada saiz sebab babykan cepat membesar pulak tu anak2 yg 2 org tu 3.7 kg kalau beli newborn sebulan dua jelah pakai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah bila dah yang kedua ni belajar dari pengalaman lah..rugi beli newborn...anak memang jenis cepat besar...lagi2 sy ni dah bersalin jatuh musim hujan..bersalin hujung tahun...jadi baju tak sempat gilir banyak kali...berhari amik masa nak kering

      Delete
  8. Semoga dipermudahkan segala urusan...

    ReplyDelete
  9. Salam Nadia,

    Kalau tepatlah ramalan dan dapat girl, baguslah selang bunga tu! Sekejap aje rasanya ya, dah dekat nak bersalin dah. Mak Aji pun bakal sambut cucu ke-4 pulak bulan April nanti insya-Allah dan ramalannya boy 9cucu boy ke-3). Makin ramailah rakyat Malaysia, he he!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah dah 9 cucu mak aji..mesti meriah!
      berdebar jugak ni mak aji...klu ramalan scan doctor katanya ponpuan..kalau dari segi scan mata orang2 tua katanya laki...hihihi kalu dapat ponpuan suka la MIL...sebab takde cucu ponpuan lagi ni

      Delete