Mek Google

Loading...

Wednesday, November 20, 2013

Belalai Gajah

Assalamualaikum..selamat pagi

Meh nak tunjuk pokok khasiat




2 pasu pokok ni adalah hak milik adik mama...cik wa...sekarang tengah berusaha tanam pokok-pokok khasiat. Pokok belalai gajah ni biasanya diambil daun dan dikisar bersama buah-buahan...
Pokok belalai gajah ni terbukti dapat menjadi penawar pada racun bisa ular..dan sekarang satu usaha penyelidikan dilakukan untuk membuktikan pokok belalai gajah ni sebagai anti kanser.
Ada sesiapa lagi tanam pokok ni...:D

24 comments:

  1. Assalam nadia,

    hebat betul khasiat belalai gajah ni.......so far saya tak tanam lagi mungkin kerana kurang arif dengan pokok herba mcm ni. tapi nak juga mencuba. :)

    Kalo betul boleh jadi agen anti kanser semoga dapat la menyembuhkan penyakit kanser yang semakin hari menakutkan jumlah pesakitnye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah...ada team pegawai di IMR (institut medical research) tengah buat penyelidikan...sy pun bercadang nak tanam ni..nak mkn buat ulam

      Delete
  2. baru pertama kali tahu pasal pokok belalai gajah ni. tak tahu pun khasiat dia. terima kasih bagi info.

    salam perkenalan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam perkenalan dhiera,
      sy pun baru-baru ni jer terjebak dengan pokok ni..sebab lately ramai pesakit kanser dikalangan saudara dan rakan taulan yang cari pokok ni untuk amalan sehat diorg

      Delete
  3. As Salam Nadia....saya pon ada tanam pokok ni......biasa buat ulam jer....tak buat juice sbb buat ulam lagi cepat dpt mkn hehehe ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik buat juice sebab suami dia bukan pemakan sayur yang tegar...cuba-cuba buat juice boleh lah diorg minum...sy tengah bercadang nak mkn as ulam..:D

      Delete
  4. MasyaAllah byk khasiatnya...ingat pokok ni tk blh mkn....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...sebelum ni sy pun tak heran pada pokok ni

      Delete
  5. pokok hempedu bumi dengan belalai gajah sama ker?..saya ada tanam sama mcm ni tapi tak pasti belalai gajah atau hempedu bumi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaa sudah tak tahu la cucubulat...cuba gaya kan sikit pokok hempedu bumi awk tu..meh kita pakat tengok sama ke tak?

      Delete
  6. nampak cam basil sikit kan nadia..mungkin cam pokok misai kucing jgklah pokok ni byk sgt khasiat..

    ReplyDelete
  7. ada! tanam kat nursery...hehehe

    ReplyDelete
  8. salam nadia.. Saya! Saya ada tanam (angkat tangan tinggi-tinggi... heheh)

    ReplyDelete
  9. Mcm daun kesum plak sekali tgk eh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau daun kesum sy gemok2 lebar mcm ni memang suka yg amat

      Delete
  10. Salam Nadia,

    Baru pertama kali Mak Aji tengok ni. Elok tu tanam sebagai ulam. Sekali pandang macam hempedu bumi pun ada juga rupa daunnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak aji daun dia ni ada yang kuncup panjang...ada yang melebar mcm tu...

      Delete
  11. Erk self-seeded merata-rata tak buat apa-apa.
    Sebab debate hebat mengenai pokok ini antara academicians. Pokok ni rasanya kalau mereka yang ada masalah kidney dan liver tak disarankan amal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak baca sal disadvantage tu....tu sbb kadang tak boleh main amik je kan makan kalau kita ada masalah kesihatan

      Delete