Mek Google

Loading...

Tuesday, November 19, 2013

33 Minggu Sudah

Assalamualaikum....salam ceria semua (kat luar office hujan sangat lebat..sejukkkkk!)

Tup tup mama dah 8 bulan 2 minggu sekarang ni...haih ada lagi sebulan lebih...tak pun kalau nak terawal..less than a month...pop..meletop!...hmmm ok bertenang...bertenang...:D



Bila masuk fasa ketiga mengandung ni...seperti biasa ibu-ibu dikehendaki meneliti dan merasai pergerakan baby dalam perut...ada gerakan ke tidak, aktif ke tidak dalam tempoh 12 jam..secara tak langsung tandanya masih bernyawa lah kan...:D

Jadi bermula dari minggu ke 28..sampai lah hari baby keluar..mama kenalah tanda pada buku merah setiap pergerakan yang berlaku. Alhamdulillah setakat ni, belum lagi sampai 12 jam...mama dah abiskan tanda buku merah ni....10 pergerakan semuanya...macam cikgu pulak kan tanda buku..cuma mama tanda dengan pen biru atau pen hitam...hihihi

Result scan..ada satu sesi lagi...lepas 36 minggu nak scan lagi untuk monitor air ketuban..:D 


Ok kalau ikutkan pengalaman lepas...pada minggu ke 32..mama mengalami Edema..sembab kaki...naik sembab-sembab sekejap..lepas rest kan kaki ianya surut seperti sedia kala.....bila dah masuk minggu ke 37 keatas..masa ni sembab nya makin menjadi-jadi. Tapi berbeza kali ni...belum ada tanda-tanda edema lagi....mama tertunggu-tunggu jugak ni..kejap-kejap check kaki....sebab kat office ni asyik duduk je kan...kalau bangun pun ke surau atau pun ke toilet saja...

Dari segi pertambahan berat pulak..memang lah berbeza keadaan dengan yang pertama. Kali ni pertambahan nya kurang berbanding dengan yang pertama...pertama hampir 20 kilo, manakala yang kedua sehingga 33 minggu ni berat mama bertambah 12 kilo...tapi disebabkan lepas bersalinkan yang pertama berat mama naik dan tak reti-reti nak turun...kalau turun pun setakat sekilo dua...jadi nya...sama jelah..tak lebih dari 70 kilo..:p (Harap-harap lepas pantang..turun lah dikau wahai berat...kalau tak abis baju lama tak boleh pakai)

Dalam minggu ni jugak...mama perasan hidung terasa kembang...hihihi mungkin sembab nya pergi ke hidung tak ke kaki...terasa tebal saja...haih macam-macam kan simpton orang mengandung nih...apa pun kesulitan yang dialami..mama doa sangat semoga dipermudahkan...sebulan je lagi...:D 

27 comments:

  1. Klakar yg hidung kembang..sy kaki tak sembap jugak dl..anak pompuan kot..hehe..wah 12 kilo jer yer naik..bagus nyer..agaknya baby kecik kot..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin la kut...sebab permulaan pregnant kali ni pun berat dah sememangnya banyak..57kilo hihih

      Delete
  2. apebende hidung kembang. hahahahahahahahahaaha mama oh mama !

    ReplyDelete
    Replies
    1. kembang la..merah kembang..donno lah how to explain....tapi memang hidung ni dah sedia kembang kikikiki

      Delete
  3. mmg kelakar...tk leh nok imagine hidung kembang kaki kecik...hehehe...hrp semua akan selamat nadia

    ReplyDelete
    Replies
    1. terasa tebal semacam kat hidung ni..hahahah..:p Tq ana

      Delete
  4. Betullah Nadia simptom tiap anak tak samalah. Kakak tiga-tiga perempuan tapi semua tak sama. Cuma suka makan aje yg sama:) Yg penting Nadia sihat, baby sihat sehingga melahirkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari segi makan..kali ni semua benda saya lalu makan...:D

      Delete
  5. xpernah dengar hidung kembang...hahahhah...ape pun doa yg terbaik...baby girl kot kali ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kali ni terkena hidung kembang...:D

      Delete
  6. Dah lepas dah semua tu.... semua kembang.. hidung pun sama nak buat cam ne... tu la pengalaman masing2... take care mama Nadia... semoga urusan dipermudahkan Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ k.mar...k.mar pun pernah hidung kembang yer...baru 2 sample ni sama ngan sy..hihih

      Delete
  7. Masa Okje pregnant no 2..... ada sampai satu masa tu OKje pergerakan baby sangat kurang...Seriaulah jugak... Doktor pun bg. kertas tulah....samalah kerja menanda hehe.....tapi nasib baby alhamdulilah OK... Dah anak dara pun sekarang hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah dah besar panjang sehat walafiat...:D
      kadang sy tak tanda pun..cuma make sure ada gerakan

      Delete
  8. Assalammualaikum Nadia.
    Alhamdulillah menunggu masa rupa nya.Tahniah dik, semoga segalanya dipermudahkan Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer kak puteri..ada sebulan lagi ni..in shaa allah...terima kasih kak..:D

      Delete
  9. Salam Nadia,

    Tergelak bila Nadia sebut terasa hidung kembang! Memang ada yang alami macam tu, semuanya kembang bukan perut saja. Ada pula yang kembang perut aja, yang lain macam biasa je. Yang ni tak payah nak diet bagai, keluar baby je boleh terus masuk baju lama. Mak Aji kalau pregnant masuk kategori semua kembang, hingga ada yang ejek, penguin datang dah, he he!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah mak aji..kategory kembang banyak tempat ni...nak berjalan pun pelik je gaya...terkedek-kedek..:D

      Delete
  10. Semoga nadia dgn baby sentiasa sihat :)

    ReplyDelete
  11. didoakan Allah permudahkan urusan Nadia. amin

    ReplyDelete
  12. Assalam nadia,

    kejap je dah nak sampai due date kan...semoga semuanya di permudahkan. tak sabar nk tgk adik naufal...keke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..kali ni memang rasa cepat masa berlalu...:D thanks ibu qis

      Delete
  13. Wah sekejap masa berlalu. Tak lama lagi ya. Ada kawan Naufal tak lama lagi.

    ReplyDelete