Mek Google

Loading...

Wednesday, January 30, 2013

Tuaian Januari 2013

Salam dan Alhamdulillah







22 comments:

  1. waaa...puas makan nadia. macam2 menu boleh buat ni......betul2 menaikkan semangat saya nk berusaha lebih ni. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebanyakkan wat ulam cicah budu...kobis cina tu sedap rupanya mkn gitu je..bukan ibu qis saja semangat...jiran umah sebelah sy pun lbh semangat..comel sgt dia tanam sawi dalam pasu kecik-kecik

      Delete
    2. ye ke....kadang bergarden ni boleh bawa pengaruh positif pada jiran2 kan....saya ni pun dulu mmg minat garden. tp x tau dari mana nk mula...lepas jiran sebelah tanam sikit2 mula la saya mengorak langkah. heheheh. Sedap ya kubis cina tu?....boleh buat ulam ya?....nak tanam la. :)

      Delete
    3. betul..dari asal duk berlalang je laman dia..sekarang dah penuh pokok-pokok...mula-mula sy bagi pokok bendi...lepas tu makin banyak pokok dia tanam..bagus jugak..at least laman tak terbiar..bahaya kut ada ular n etc kan

      Delete
  2. Replies
    1. alhamdulillah rezeki fresh..nak makan ulam pi cari belakang umah

      Delete
  3. Pelbagai jenis nampaknya nadia..cukuplah tuh stok sayur seminggu takyah gie pasar kan.hehhe..capsicum pun dah berbuah kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah dapat la merasa sikit lepas penat cangkul tanah..tapi still kne g pasar..beli kobis, timun dan lada...lada tu heran sungguh masak nyer jarang sgt..nak petik hijau..tak kick!
      hahhaha capsicum tu..itu saja buah nya..kena semai lagi byk-byk

      Delete
  4. bestnya...capsicum nadia dah dapat hasil...comel lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah ct..comel nan sebiji...itu saja takat ni yang bebuah...nampak ada keluar bunga lagi...tapi tak menjadi buah

      Delete
  5. As salam Nadia,
    Kata org, berbudi pada tanah ada hasilnya. Inilah hasilnya yg kita dpt bila ada kerajinan. Kacang pjg saya jenis produktif, buahnya byk yg tua di pokok sbb terlepas jadual tuaiannya. Kacang botor kita varieti berbeza sbb bentuk buah tak sama.

    Kobis cina tu Nadia blh bagi ia besar sikit lagi.. Baru best nk tuai dan mkn. Ia mmg sedap dimakan sbg ulam. Rasanya lbh krg salad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mulanya nak biarkan besar sikit sbb ni last batch...tapi terpaksa tuai..sebab si kucing buat alas tido jaring..jadi penyek kobis saya..tu sbb nampak layu jer..
      sy dah jadi minat plak ngan kobis cina ni..rugi tak tanam awal2...sedap rupanya..
      tanaman sy tak lebat mana..kecuali terung..mungkin ada lagi ni teknik tanaman yang tak lulus...kena belajar lagi..:D

      Delete
  6. wah banyaknya!! macam2 resepi boleh buat nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. takat ni sy buat ulam saja..sebab sekali tuai tak banyak..kalau nak goreng pun tak cukup plk nanti :D...kena usaha lagi

      Delete
  7. Best best! next time when u read back ur blog sure bring u a lot of sweet memories! Usually memang ulam or stir fry mixed vege ja la our choice kan...since our harvets memang itu sikit & ini sikit :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..kena tanam banyak-banyak lagi..and hopefully next time i can harvest a lots..:D

      Delete
  8. Wah macam-macam ada. I like terung tu comel bulatnya. Untung Naufal ibunya ada macam-macam sayur untuknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...tp terung sy agak dah kurang zat since sy x smpt nk membaja or siram hari2...sekarang size makin kecik & kurang production....ni pun kne tinggal lg kebun sy...rasanya lps ni kne semai benih baru & pulihkn keadaan tanah

      Delete
  9. waa ulam-ulam tu cicah budu memang best!!!..lwn ikan singgang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni second batch is coming..harap2 byk hasilan nya..boleh kita wat cicah budu..heheheh

      Delete