Mek Google

Loading...

Friday, January 11, 2013

Diari Cili Capsicum...Last Episode

Salam,

Bulan lalu mama ada record kan perkembangan Cili Capsicum...okey record terakhir adalah mengenai bunga yang dihasilkan oleh pokok cili capsicum dan beberapa kali gugur mungkin tak kuat untuk menampung air hujan. (Cerita Terdahulu)

Pada 07 Januari 2013 lepas, ini keadaan sebiji Capsicum mama...Alhamdulillah walaupun sebiji tapi berjaya buat mama girang kegilaan sorang diri..:p cuma mama tengok keadaan daun nya macam tak sehat ada tompok-tompok coklat. Kenapa agaknya ya? Untuk baja, mama tanam perut ikan dalam pasu tu..seminggu sekali taruk baja biji hitam skit, baja tinja ayam sikit dan terbaru taruk tinja cacing. Dalam 2 minggu sekali sembur liquid magic tonic.

Capsicum Hijau - taken on 07hb Januari 2013

Agaknya berapa lama tempoh untuk bertukar menjadi merah? Jadinya pokok yang ini ambil masa lebih kurang 3 bulan untuk berbuah..manakala pokok yang lain masih dalam peringkat membesar..contoh nya pokok di sebelah pasu tu...sebelum ni terbantut..kesian pulak..:|

Next nak semai Capsicum Golden Calwonder dari Kebun Bahagia Bersama...:D

13 comments:

  1. Replies
    1. heheh hari-hari duk tgk..tapi tak tau bila boleh petik

      Delete
  2. Dari hijau nak jadi merah tuh amek ms sebulan pulak..makan jer yg hijau tuh pun bezz jgk..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah. capsicum hijau ni saya slalu letak dalam ayam masak kicap atau tom yum..memamg ada kelainan dari segi rasanya..letak sebagai topping pizza pon best

      Delete
    2. orite akan dipetik lah..sy risau klu tunggu merah buah jd tak elok..mcm nampak dh benda putih terbang2 tu duk terliur kat capsicum ni

      Delete
  3. He..menjadi capsikum nadia...sya pun nak order la benih capsikum ni..teringin jugak nak tanam ni..sya suka yng warna kuning...buat salad...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak silap sy yang order dgn diana kat kebun bahagia bersama tu color kuning kut..calwonder tu..rasanya lah

      Delete
  4. bagai menatang minyak yang penuh capsicum ni.....Insyallah pokok capsicum ni faham perasaan tuan dia,mesti dia akan survive sampai masa harvest.

    Jeles tgk capsicum nadia menjadi.....sob...sob. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap-harap nya..tk rosak buah ni..sbb nampak bena putih tu dah mai nak sentuh2 capsicum ni..sy siram mcm basuh pokok tu..bg hilang..sebiji je jadi..adik2 nya mcm nampak nak kuar tp x menjadi

      Delete
  5. ct pun ade try tanam capsicum...dr 10 pokok tanam...tinggal 1 je...tu pun idup segan mati xmahu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom kita try lagi tanam...:D..tapi spesis lada ni susah jugak nak tanam..nak membesar tu susah..last2 bantut pastu mati

      Delete
  6. Excellеnt goods from you, man. I have understand
    yоur ѕtuff prevіous to and you're just extremely wonderful. I actually like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can't wаit to read much mοre from yοu.
    This iѕ reаlly a wonԁerful wеb site.


    Fеel free to viѕit my page: vitamin shoppe coupons

    ReplyDelete
  7. This paгаgraph prеsents clear idea in favοг of the new
    users οf blogging, that genuіnely hοω
    to do blogging.

    Feеl free to surf tο mу blog; vistaprint coupon

    ReplyDelete