Mek Google

Loading...

Tuesday, January 29, 2013

Malu Nak Mintak..

Salam Ceria,

Minggu lepas balik Kelantan...sempat ke rumah tukang jahit baju..kami sekeluarga selesa tempah baju dengan beliau hampir berpuluh tahun since zaman nenek mama (grand grand mother to Naufal) muda-muda lagi. Kami panggil beliau "Mek Ing"..siamese chinese.

Okey apa yang menarik minat mama adalah pokok bunga di rumah Mek Ing ni...sejenis pokok bunga lily yang macam Kak Mar - (blog Suka Suka) bagi pada mama sebelum ini...tapi bunga lily ni color putih!

Sangat banyak dalam pasu...huhuh kalau tak sebab malu dan ayah Naufal sudah buat muka (sebab lama berada disitu..biasalah dah lama tak jumpa mesti banyak sembang)...mama nak jer bukak mulut...mintak satu pasu!!!

 Dalam banyak-banyak satu jer berbunga


  Banyak kan??

Amik gambar dari luar pagar setelah Mek Ing masuk rumah....hahahha sangat segan...ayah Naufal cakap..."pokok bunga orang pun terliur..kat umah dah banyak susah nak lalu pun terliur lagi yang orang"....pot pet pot pet....kena berleber...:p

9 comments:

  1. Kesian nadia..tak dapat mintak bnga kene berleber lak tuh..tak per sabar..hehheh..
    rugilah..patutnya nadia dah mintak ngan nenek tuh..dptlah lily..:)

    ReplyDelete
  2. Ahahaha...kuat bebel jugak ayah naufal ya....hihihi....tp tu lah kn, gi ghumoh oghe kene ko pokok, tapi sege nok mitok....sayo lagu tu la...pahtu balik gak teringat-ingat

    ReplyDelete
  3. next time balik lagi nak try la wat muka tak malu...berangan nak tanam byk2 jenis tepi pagar...hehehhe..aah ayah naufal skali berleber kalah mamanaufal...baik diam ja..kalau tak melarat-larat..:p

    ReplyDelete
  4. Salam Nadia,

    Biasalah org lelaki, kalau x berleber x sah. Mak Aji pun biasa kena kalau ke nurseri cari pokok, ada kala sampai merajuk! Elok dia takde je Mak Aji gi sendiri, dok situ dari pagi sampai tengah hari pun takpe! Rugi pula x minta. Alang2, kalau minta dapat pun kena leter, x dpt pun kena leter, baik mintak je, dapat, he he!! Tahan telinga hati puas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam mak aji itulah fikir balik rugi tak mintak sepokok pun jadilah hehhe...memang balik sekali lagi utk amik baju nak mintak lah..pastu g sendiri takyah ada ayah naufal..hahhahah

      Delete
  5. Nadia cantik bunga tu.. memang nek tu peminat lili kan? Macam mana dia jaga pokok tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin kut peminat lily...sy rasa bukan mek ing tu yang jaga..mungkin suami dia atau pekerja dia..pekerja indon dia ramai..

      Delete
  6. Nadia dear this look like species 'Crinum Alba' . Pristine Pretty White Bloom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. maknanya bukan lily ke? nama pun indah!

      Delete