Mek Google

Loading...

Thursday, January 17, 2013

Diari Kacang Panjang Renek

Assalamualaikum,

Lewat bersiaran harini...:D

Okey semalam mama dapat tuai kacang panjang renek.....walaupun 5 batang saja tapi suka betul..sedap ranggup mama kunyah..oleh kerana sikit jer..jadi mama buh dalam nasi goreng ikan masin untuk dinner semalam..bersama kacang botol....:D 

Melalui pengalaman bertanam ni..mama rasa yang paling tak banyak ragam adalah pokok kacang panjang renek ni...jadi dengan keadaan tak beragam itulah menyebabkan mama kurang memberi perhatian pada pokok ini. Rekodnya seperti berikut - (adoi macam ayat report pulak..:p)

25hb Nov 2012 - Semai beberapa biji benih..dan ada yang berjaya bercambah dengan baik. Benih dari blog tanamsendiri.com.

Dialihkan ke tanah dengan pancang - berusia 14 hari

Selepas dialihkan, mama bajakan dengan tinja ayam setiap minggu dan tanam sisa perut ikan jika ada.

Berusia sebulan seminggu

03hb Januari 2013 - Putik bunga mulai kelihatan.


07hb Januari 2013 - Di petang hari..kudup pucat


09hb Januari 2013 - Di pagi hari..sangat cantik purple color...tapi camera phone pulak tak jadi sharp


 11hb Januari 2013

Kacang kurus dah nampak rupa kacang. Macam mana nak bagi gemok sikit yer

16hb Januari 2013 - Dipagi hari

Sebulan 3 minggu

Sudah dituai petangnya..:D


Tak cukup baja lagi kut tanaman ni...semua kurus-kurus asal jadi jer...apa lagi baca terbaik...baja tinja kelawar belum jumpa lagi. 

Mama nak semai lagi banyak-banyak biji benih kacang panjang ni mungkin after big event family selesai..baru boleh focus menanam. Selain dari kacang nya, nenek Naufal cakap daun pucuk nya sedap dibuat masak lemak putih...nanti boleh try masak daun pucuk pulak..:D 

8 comments:

  1. tengok kacang nadia nie ingat kacang sy petik petang tadi..tp tak tau mana letak lak..ntah2 tak buat masuk umah..sy jrg letak baja nadia utk kacang nie..cuma kalau rajin siram jer..tp alhamdulillh yg mana idup sbur la jgk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh siap lupa bwk masuk umoh...ummu banyok dh tuai sayur..pokok kacang subur molek tapi kacang keding...tapi meme kebanyakkan tanaman sy keding hehehe

      Delete
  2. As salam Nadia,
    Dlm kebun kecil saya, kacang pjg plg byk tumbuh sbb byk buah yg tua di pokok. Bila kita biarkn, biji benih akan gugur ke tnh dan tmbuh dgn sendiri. Kalu tmbh di tmpt yg tak ganggu pergerakan, saya biarkn ia mebesar dan berbuah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh dipraktikkan ni...kena tanam tepi pagar..sbb yg ni sy tanam tengah2 kebun..:D

      Delete
  3. bila tengok kacang panjang.. teringat karipap versi sayur yang nani wat hari tu.. selalu nani mmg akan beli kacang panjang hanya utk buat inti karipap sayur je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo yer inti ikan dengan kacang...sy tak try lagi resipi tu..try inti kari jer

      Delete
  4. bagusnya boleh masak hasil tanaman sendiri.. fresh gitu ^_~

    ReplyDelete
    Replies
    1. liya pun boleh try berkebun..pokok kacang jenis ni rimbun setempat je..tanam dalam pasu pun boleh

      Delete