Mek Google

Loading...

Wednesday, January 9, 2013

Sisters Red Velvet Cake

Salam Pagi yang Ceria,

Dah hampir seminggu bertangguh nak update cerita cake..duk excited ngan tanaman..lupa bab cake heheh..:D Alkisahnya, Jumaat lepas, mama dan Cik Su (adik bongsu) berpakat nak buat kek..saja nak kecahkan dapur nenek heheh...lagi pun Cik Su ni kalau dia balik bercuti memang macam-macam request nak masak itu ini..sebab katanya balik rumah lah time boleh makan sedap-sedap..kesian betul!

Kebetulan kami berkongsi sambutan ulangtahun pada 07hb Januari lepas...Cik Su ulangtahun ke 20..manakala mama & ayah Naufal ulangtahun ke 2...peace! cake Red Velvet in advance...jadi lah kan..:D

Bising nenek dapur nya berkecah hahhaha...lepas penat buat kek..masing-masing malas nak kemas!

 Tara ini hasil nya...:D

Kat dalam permukaan tak cantik sangat...

Then pada malam nya..cream cheese ada lagi lebihan...jadi Cik Su keluarkan idea masak kek dalam microwave...kali ni Cik Su guna ramekin mama sebab katanya nak buat mug cake pulak...suka hati lah dik..buat la nanti kemas... V

 Mug Cake Red Velvet

 Mug Cake Coklat Nutella - tak cantik tapi paling sedap!

Mug Cake Vanilla Badam

Okey resipi untuk mug cake:

4 sudu besar tepung gandum - diayak dahulu
4 sudu besar gula
2 sudu besar nutella
1/2 sudu besar koko powder - diayak dahulu
1/4 sudu kecil baking powder - diayak dahulu
sebiji telur size sederhana
3 sudu besar susu segar
3 sudu besar minyak
sedikit vanilla essence

Kacau sebati kesemua bahan. Kemudian masukkan kedalam mug, mama gunakan ramekin size sederhana. Then masak dalam microwave selama 3 minit. Selepas 3 minit keluarkan dan test dengan lidi atau apa-apa tools test cake..jika tak melekat maknanya dah masak!..Lepas tu boleh la hiaskan dengan cream cheese..tabur badam ke..cherry ke apa-apa lah yang anda minat.

Untuk cream cheese, sukatan resipi ni buat untuk sebiji kek red velvet (Resipi Disini)..yang lebih tu digunakan untuk mug cake.

220 gram cream cheese 
1 tsp esen vanilla
1 cawan gula ising
360 ml whipped cream

Putar cream cheese sampai kembang gebu..lepas tu perlahan-lahan tambah gula icing dan vanilla essence...putar..then masukkan whipped cream putar lagi sampai sebati likat...kemudian lepas kek dah sejuk sikit..boleh lah sapukan cream ni sebagai topping nya.

Selamat mencuba!

15 comments:

  1. Wah..selamat ulang tahun utk dua2nyalah...
    kkek mug nutella tuh kongsikanlah resepi wpun tak cantik sbb cakap sedap kan..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ummu...orite nanti tepek kan resipi nya..ada malas nak tulis

      Delete
  2. Selamat ulang tahun -2,wahhh....bermacam2 kek buat. Red valvet tu belah atas topping pakai cream cheese ka,sangat halus tak nampak berketak2. cantik. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup ibuqis..pakai cream cheese jenis tartar tu...itu adik sy lah yg kepok dlm mixer...sy tukang supply brg dan jd pemerhati bersama naufal

      Delete
  3. selamat ulang tahun...mug cake tu comel2...kongsi la resepi..:)

    ReplyDelete
  4. Slmt ulngthn nadia...sedap tu cakenya...ha..betui betui..kongsila resipi kek mug nutella tu nadia..leh jgk nak buat..hehe..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai nih peminat nutella...antara 3 mug cake tu sy rasa nutella yg sedap..yg lain biasa2 je...tapi red velvet besar tu the best heheh

      Delete
  5. assalam nadia,

    amboi sakan buat kek..... gebu molek napok kek-kek tu...pandai ! dini tok panda buat kek-kek lagu ni, tok pernoh buat pong.....huhuhu..

    Happy anniversary deh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini kerja adik sy..dia nak sgt buat kek...lg pun tak celebrate apa pun ulangtahun ni..saja lah suko-suko..heheh
      sy dah surrender buat kek..tlg sikit2 jah...klu nak focus molek..pade main duk kucar ko nofal jah...:D

      Delete
  6. okey kwn-kwn...resipi kek dah ditempek pada entry..boleh la tgk..selamat mencuba!

    ReplyDelete
  7. Salam Nadia,

    Selamat ulang tahun utk Nadia d suami juga utk cik su. Dah lama berkenan nak buat kek red velvet, buat je yg belum lagi! Cantik ramekin tu, asal nampak je teringat nak buat creme brule!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mak aji,
      ramekin tu beli sebab duk minat nak masak creme brule lah dulu..buat sekali dua..pastu skang sy guna wat puding caramel jah..:D
      beli online ngan kak jie..yang pelakon chef tu

      Delete
  8. Salam Nadia..happy annivesary...K Mar doakan bahagia sentiasa..juga selamat ulangtahun kt adik tu.. HE HE JANUARI BULAN KITA LA YA?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih k.mar..:D nampak nya gitu lah..permulaan tahun dengan ceria..peace!

      Delete