Mek Google

Loading...

Wednesday, January 16, 2013

Shrimp Stuffed Tofu

Salam & Selamat Pagi,

Fuh lega dah abis performance appraisal harini...seram sejuk! Tahun ni kena improved kedatangan lah kalau tak..tak dapat special increment huhu ..(nampaknya this year not my rezeki..) how eh..erm will do my best! Thanks Bos!

Okey..tinggalkan cerita itu...erm Alhamdulillah lagi 6 hari mama perlu habiskan puasa ganti...goal kena abiskan before 2013..tapi tak berjaya..jadi set goal lagi kena abiskan before Februari 2013..hehe ngelat betul alih-alihkan goal...:p

Untuk menu berbuka semalam...mama buatkan Tauhu Sumbat, dan Pecal..tak larat nak fikir menu nasi & lauk..heee..malas sebenarnya. Kuah pecal mama guna yang instant saja...panaskan tambah air..kacau sampai mendidih pekat..dah settled..sangat mudah!

 Pecal & Tauhu Sumbat

Manakala, tauhu sumbat ni mama baru belajar buat..biasanya goreng kosong saja tauhu tu...kali ni kawan mama melalui Facebook bagi resipi...terliur pulak taruk inti...:D

Kalau stim mungkin lagi best Naufal pun boleh makan...cicah dengan sos kicap pedas..yumm!

Resipinya macam ni:

1. 1 pek Tauhu Bulat (yang ringan biasa taruk dalam mee kari n etc)
2. Udang 100gram
3. Daun Bawang secukup rasa
4. Daun Sup secukup rasa
5. Carrot setengah batang size sederhana
6. Bawang Goreng 3 sudu besar
7. Telur 1 biji
8. Garam secukup rasa
9. White pepper secukup rasa
10. Mayonis sesudu kecil
11. Perahan limau sesudu kecil

Tauhu dipotong dua, dan terbalikkan supaya bahagian dalam berada diluar. Kemudian bahan no 2 hingga 5 dicincang halus. Untuk inti, gaulkan bahan no 2 hingga 11 sehingga sebati dan dimasukkan ke dalam tauhu tadi. Kemudian boleh la digoreng secara deep fry. 

Selamat mencuba!

Credit to Fazlin Sharida for Shrimp Stuffed Tofu recipe.

8 comments:

  1. nadia,

    macam mana ya, terbalikkan tauhu tu? takleh nak imagine...tak pecah ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tauhu yg ringan bulat tu...bukan yg tebal berat..tak pecah sebab isinya tak banyak..potong dua..then terbalik kan untuk jadi lengkung supaya inti lekat dalam tu...lupa pulak nak amik gamba tauhu ni masa wt terbalik

      Delete
  2. nadia..takperlah tahn nie wat the best..

    sy kalau tauhu2 nie kurang minat sikit..dr kecik dulu lagi..heheh..tp yg nadia buat nampak cam best

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tauhu saja..tawar lah kut..tapi sbb buh inti..kejap je abis..hehhe sy nak try kukus pulok..sbb goreng ranggup..kesian naufal tersenget2 dia nak gigit..last2 korek inti tengah jah

      Delete
  3. Salam Dear..
    samelah kita :) angan2 nk abiskan puasa sebelum 2013, tp tertinggal 2 hari lagi..hehe.. nampak sedaplah tahu ni harus dicuba resepi ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila lah cuba..kena betul2 minyak panas..sbb takut berminyak pulak

      Delete
  4. Salam Nadia,

    Tunda goal ganti puasa ya, ngelat ya, he he!

    Target special increment tahun depan lak! Insya-Allah!

    Idea baik ni sbg alternatif nasi. Nampak sedap pulak tu! Cuma tahu bulat ni x pernah jumpa kat kedai yg biasa Mak Aji beli tu. Ada tahu biasa je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nafsu mkn ni tak terkawal skang ni tu sbb duk tunda je goal puasa...tauhu bulat ni biasa org letak dlm mee kari atau sup..tauhu tu akan timbul sebab ringan sgt

      Delete