Mek Google

Loading...

Tuesday, January 22, 2013

Kari Ikan Dan Bendi-Bendi Kebun

Assalamualaikum,

Sempena bendi dah makin rajin berbuah...dan memandangkan ada 2 keping ikan gerung (spesis ikan muduk)..jadi terjadi lah masakan kari. Mama memang tak pandai kari-kari ni...dan kurang minat makan bersantan...tapi ayah Naufal sangat minat...hehehe...jadi semangkuk ni khas untuk ayah Naufal lah...lagi  berbulan-bulan kut boleh rasa air tangan mama masak kari ..:p


Untuk bendi kampung memang just nice rasa nya...tapi bendi emas dah agak tua..rasa dah bersabut....mama nak tuai awal tapi tengokkan size kecik saja...

Bendi Emas sebelah kanan...sebesar tu rupanya dah tua...

Lepas ni tak boleh tunggu lama-lama..memang bendi emas mama size nya comel-comel saja..:D

7 comments:

  1. hehehhee...saya pon sama, tak gemar kari nih, kat rumah tu buleh kira sangat berapa kali jer setahun masak kari ....hahahhaha

    ReplyDelete
  2. hehe...comeynye bendi emas nadia. Yang cili tu banyak kali saya tergelak tgk.....mmg tak boleh nk berbuah lebih dari satu ka nadia. huhuhu.......sedap kari nadia buat. cicah roti pun sedap. :)

    ReplyDelete
  3. kari ikan ngan bendi kalau kena gaya sedap nadia..tp kena masak mamak style..sy dah blajar kat internet so tiap kali msak kari ikan style mamak mmg best..kalo kari kampung kurang ngam sikit ikut sylah..heheh

    ReplyDelete
  4. kari style mamak (xde santan) mmg best bila tambah ngan bendi, tomato n carrot...cicah ngan roti plak...memang terangkat

    ReplyDelete
  5. i suka bendi masak dgn kari ikan style mamak only!! terung seem not so nice for me.

    ReplyDelete
  6. Bendi emas dah 2 inci saya dah tuai. Kalau tgg pjg mmg berserat. Dah x sedap

    ReplyDelete
  7. kena try ni belajar style mamak...rasanya ada daun/buah special taruk dlm kari mamak...tp lupa...dulu duk penang ada org bg...kari mamak tahan 2 3 hari...tnpa santan...sy pun suka style tu..
    cili tu mmg dah nasib kut...dpt tuai sebiji 2...tp pedas!

    ReplyDelete