Mek Google

Loading...

Wednesday, January 16, 2013

Posto Posto

Salam,

Pertama-tamanya...thanks Diana - Kebun Bahagia Bersama...parcel bunga selamat sampai...malam nya terus ditanam...tapi Gladioli Mixed tak dapat tanam lagi...sebab takde pasu yang sesuai...dan ketandusan tanah...pertama kali tengok bulbnya macam bawang..tapi bau agak wangi...:D

Ini keadaan parcel..terkejut besar jugak..:D

Ini keadaan Bulb Bunga..tapi ada lemon 2 ketul...heheheh

Lemon 2 biji ni..mama agak as a gift dari Tukangkebun...betul tak? Kalau boleh dimakan...heheh dah nampak dah nak buat masak Lemon Chicken Grilled, Tomyam atau yang paling ringkas pembuka selera dalam budu atau kicap..:D

Ini close-up Lemon dan bulb Gladioli Mixed

Ini White Anthurium 3 beradik..dah selamat tanam..pagi tadi yang belah kiri macam layu sikit

Dah ada bunga..heheh elok lah semua duk bawah penyidai kain..teduh sikit

Oh ya..ada satu lagi..apakah pokok ini? Pun sudah selamat ditanam - feedback Tukang kebun: pokok passionfruit aka markisa..:D

Nanti dah ok nampak independent...mama nak tukar tanam direct pada tanah biar beranak pinak sepanjang pagar....:D

12 comments:

  1. Kalau hantar postal besar camtuh br bbrp hari br sampai kan...pokok2 masih lagi kuat yer..?

    ReplyDelete
  2. ni guna pos laju...sehari je sampai..mmg ok lagi condition semua barang...suka hati dpt barang..tu sbb masak ringkas je untuk berbuka..:D

    ReplyDelete
  3. Wah..seronoknya nadia... :D.byk tnm bunga tu...sya tanam bunga..apa bunga pun x keluaq lg.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. selain dr baja, siram, trim...cuba alih2 kn tempt pasu..ke area matahari pagi @ petang..kadang pokok bunga ni nak cahaya lebih...ada tu taknak cahaya..sy berbulan-bulan jugak kerja duk angkat pasu..alih tmpt cr yg plg sesuai..bile dh start berbunga...ok lah tu....kat situlah pokok tu selesa

      Delete
  4. Salam Nadia,

    Tumpang seronok tengok benih gladioli dan yg lain-lain tu! Banyak gak kerja mengalih-alih ya! Kalau pasu plastik takpa, kalau yg seramik mahu patah pinggang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang sy beli semua pasu plastic ringan dan murah sikit hehehhe

      Delete
  5. wow.. banyak isi dalam parcel tu.. bestnye... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah jadi byk siap ada gift lagi heheh

      Delete
  6. meriahnya shopping...hati sy ni meronta-ronta nak beli benih lagi, tp benih yg dibeli dengan en iskandar pun belum habis di semai...kalau beli banyak2 sekarang x sempat semai pula bile dah bersalin..kenala bersabar dulu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabor sabor..kurang2 4-5 bulan lps bersalin br boleh bermain kebun..nanti kalu beli benih lama2 tak elok pulak

      Delete
  7. Hopefully tanaman live tu cepat bounce back lepas perjalanan jauh dipindahkan. Lemon tengah lumayan dekat rumah dapatlah kongsi bersama nak kasi penuhkan kotak. Cuma takut kalau letak banyak habis penyek tanaman tu. Boleh tahan juga bunga yang dah kembang tu dalam kotak, saja testing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. semalam balik keje..alamak..diorg secara berjemaah layu lentok...letih agakya..sy angkut masuk belakang umah under roof..pastu siram....pagi ni alhamdulillah nampak ok balik...kena letak situ dulu lah..takle wat keluar..diorg letih dan malu lagi..:D

      Delete