Mek Google

Loading...

Tuesday, March 5, 2013

4 Hari Sibukkan Diri

Salam,

Hari ni dah start kerja..selepas 4 hari direct cutiiiii....seronok benor dapat cuti direct macam ni Jumaat (weekend) Sabtu (1st week) Ahad (offday) Isnin (Public)..tapi mak aih rupanya hari cuti lagi ponat!!!!...Hari Khamis lepas mama macam best je setting nak rehat banyak aka tidur selena-lenanya lah lagi pun batuk dan selsema tak baik-baik lagi....tapi malam tu selepas bertafakur kejap..baru mama realized...alamak persiapan untuk dulang hantaran Pakcik Naufal belum beli lagi!!! ayooooo...lupa lah...call nenek Naufal..hah memang betul tak beli sebab takut barang nya tak bersesuaian dengan apa yang mama nak gubah.

Jadinya Jumaat pergi ke Kuantan..membeli barang...hmm rupanya tak semudah itu...dari pagi sampai lah ke malam kami di Kuantan..pukul 10 malam baru sampai rumah...itu pun mama tak sempat nak cari baju baru untuk majlis ni...tengok lah cari baju lama-lama kut....hmmm dah penat..letak-letak barang mama terus tidur..

Antara barang yang dibeli..

Sabtu pulak...mama perlu susun atur barang-barang dan start buat gubahan..manakala nenek & tok Naufal pulang ke kampung menjemput tok nek Naufal untuk majlis kenduri nanti. Jadinya bersilat lah mama dengan Naufal..sementara nak siapkan gubahan...hohoho cabaran betul...rumah tak yah cerita lah..bersepah macam sampah..terpaksa biarkan Naufal buat sepah asalkan bahagia hahahahah...:p Alhamdulillah sempat siap ikat semua bunga-bunga dan riben....

Fuh nak siapkan benda alah ni...perlukan fizikal yang mantap untuk menghalau Naufal..:p

Petang ayah Naufal balik dari kerja sempat lah kami bergotong royong bersih kan laman...buang semua daun kering, pokok mati dan mesin rumput....cantas mana yang patut dan membaja....(bab tanaman entry lain lah...:p)

Manakala hari Ahad...dapat berita makcik ayah Naufal yang sakit dah dibawa balik ke Jerantut...pagi-pagi tu terus siap untuk ziarah...seronok jugak berjalan ke tempat yang tak pernah sampai ni...balik dari ziarah sempat kami beli ikan patin dan ikan talapia...suka!


Ikan Patin & Ikan Talapia...ini patin bela jadi tak semahal yang liar...liar sekilo rm55 erkkkkk...

Then hari last cuti Isnin...mama sambung buat gubahan hantaran pakcik Naufal...sambil tu kemas-kemas rumah..lepas early lunch pukul 11 sempat la mama rehat tidur sekejap...harap-harap bermula minggu ni...kesihatan mama pulih kembali bertenaga...yeayyyy!!!

Ini hasil nya....ada lagi 5 bekas tak siap berjahit lagi.

Menu dinner semalam...patin masak asam pedas tempoyak..pekat likat pulak mama buat...:D

16 comments:

  1. Salam nadia..cantik gubahan itu..dpt bygkan bgmana berperang ngan naufal nak siapkan semua tuh kan..heheh.. bestnya gulai lemak ikan patin..rsnya pernah jumpa yg frozen patin kat sini bf..sebab rsnya ade cam tuh..yg importedlah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah gatal sanggup buat sdiri...dulu utk diri sdiri takpe la takde budak..skang ni heheh amik kawww...
      sedap tak yg imported tu...yg sy buat ni kurang 1 bahan..daun kesom..tapi mujur ada bunga kantan..jd hilanglah bau hanyir tu

      Delete
  2. salam nadia, dalam dok besilat dgn naufal pun masih boleh sedia menu hebat mcm gitu...dah lapor nengok masak tempoyak tu hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai menu hebat..kembang jap hidung...tak ini dah petang..atok nenek Naufal dah sampai ke rumah..terus diorg culik Naufal..jd sempat la sy sihir kan menu2 tu..jom kita lunch..lapo jugak ni

      Delete
  3. ikan patin !!!!! waaaa!!!! favourite tuh..............

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada daun kesom lagi kick kut..:D

      Delete
  4. As salam nadia,
    Nadia ni org yg kreatif dan ada bakat seni sbb tu blh buat gubahan. Bkn senang nak buat semua tu, kena pulak terpaksa bersilat dgn anak kecil yg ingin menolong ibunya.

    Ikan patin tu saya pernah bela dalam kolam hiasan kat laman rumah. Bila diorg mati akibat air yg tercemar oleh klorin, tak sampai hati rasanya nak mkn. Saya tanam semua ikan yg mati tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh kembang hidung lagi dapat pujian...:D
      dulu pakcik naufal pun ada bela ikan kaloi...dah besar..saja sy ckp.."besar dah ikan ni..goreng sedap ni"...esok nya mati..huhuh

      Delete
  5. Cemana laa nadia halau si comel naufal tu.....any tips?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha sy keep on angkat dia ke depan TV pastu bagi bunga tulip tu seketul..riben...& apa2 yg selamat utk dia main..tapi bukan brg mainan dia lah..brg mainan dia akan campak ke tepi

      Delete
  6. Wah cantik gubahan hiasannya bunga tulip.
    Sempat juga sambil busy masak macam-macam memang terrorlah mama Naufal ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe memang sempat semuanya..tapi naufal memang bahagia sepahkan rumah...bawang2 semua dia sepahkan..badan dia pun busuk berbau bawang

      Delete
  7. Salam Nadia,

    Wah, cantik bunga utk hantaran! Boleh buka bisnes ni! Ikan patin masak tempoyak, kecur air liur! Dok terbayang makan kat R&R lebuh raya KL-Kuantan, mantap!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada juga berangan bukak business..time buat jahit/gubah..berangan amik upah..time wat roti berangan buka kedai roti..time berkebun berangan jual sayur organik...haih berangan je banyak mak aji..:p

      kalau stop di RNR Temerloh..suka tapau lauk masak tempoyak ni..:D

      Delete
  8. Tempoyak nya macam banyakkk je tu pasal pekat... slurp slurp menjilat pinggan. ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul! excited sgt dgn tempoyak..taruk smpi 2 sudu besar

      Delete