Mek Google

Loading...

Monday, March 25, 2013

Cak! Gladioli Dah Berbunga

Suspen kan apa lah color cik Gladioli ni...hari-hari mama tinjau..rasa nak jer kelebek kelopak tu tapi risau akan mencederakan bunga....sangat bersabar menunggu...akhirnya petang Khamis nampak la sikit...sikit jer..mama berkata dalam hati..."oooo ini rupanya color ko eh"...senyum takyah cakap lah..memang berbunga-bunga dalam hati sebab bangga dapat tanam bunga yang cantik...tapi mama tak sempat nak snap picture..sebab kalut nak ke rumah nenek Naufal..malam ada tetamu jauh nak datang..kena cepat untuk prepare dinner...

Okey pada pagi Jumaat lepas...1st thing haruslah tengok Gladioli dulu...ha memang sah colornya..dah keluar menampakkan diri..cuma tak keluar beralun-alun jer...time ni wajib lah amik gambar nya...:D

Color MERAH..hari kedua

Hari ketiga...dah start beralun

Hari keempat..kelopak atas je tak keluar lagi

Alhamdulillah yang pertama dah menjadi...tunggu yang kedua & ketiga pulak...yang keempat tumbuh tapi layu dah..tak tahu la apa masalahnya...kelima keenam nampak gaya macam tak menjadi....sebab tak tumbuh-tumbuh....mama ada soalan ni..sesiapa rakan kebun yang ada experience dengan gladioli ni mintak tolong tunjukkan..mama budak baru belajar...:D

1. Elok ke kalau biar jer bulb yang tak tumbuh-tumbuh tu dalam tanah..perlu ke dikorek dan dikeringkan semula?
2. Bunga gladioli ni tahan berapa lama?
3. Macam mana cara nak keringkan bulb setelah berbunga?

Sekian terima kasih atas segala tunjuk ajar yer..:D

23 comments:

  1. Replies
    1. heheh suka kan..yg lain masih berharap berjaya sampai berbunga

      Delete
  2. wow cantiknye...mmg berbunga2 lah hati tgk....merah menawan..belum ada experience lah dgn gladioli ni..tahniah nadia

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sejak dr nampak bunganya hati ni tak abis2 berbunga2

      Delete
  3. merahnya..cantik..sy pun belum pernah tanam jgk lg glad nie...kalo tanam banyak2 mesti lawa kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah ni nak kne cari info cara jaga bulb nya pulak..kumpul bulb tuk tanam byk2...tak pun borong bulb hehhe

      Delete
  4. Cantik, cantik, cantik!! According to Diana, bila dah berbunga sekali, at the end ia akan layu & mati. Korek, keringkan bulb dan tanam semula. Kalau nasib baik, bulbnya akan beranak. Lynn dah buang yg pokok yg dah layu dan yg tak berbunga sekian lama. Mmg ada 2,3 bulb, kecik2.. sayangnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik la nadia,merah menyala2.....hehe.

      Thanks Lyn for info sharing. :)

      Delete
    2. thanks lynn..menarik bab beranak tu..mesti kena jadikan pokoknya besar sikit kan br la beranak..kalau kurus je tak beranak banyak lah...

      Delete
    3. Wah merah menyala cantik. Malam-malam pun boleh enjoy. Lynn dah bagi penerangan yang baik.

      Delete
    4. semalam dah kembang semua sgt suka..tapi ada org jeles..siap ajar Naufal suh petik!!

      Delete
  5. Replies
    1. syukur menjadi tanam..satu pun dah suka sangat dah..:D

      Delete
  6. Cantiknya, my first gladioli peach colour

    ReplyDelete
  7. wahhhhhhhhhhhhh.... dah kuar ye bunga... lawa lawa... terang benderang skrg.. :) bertambah seri rumah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...memang highlight la colornya..laman pun ceria sikit..tambah pulak bunga kertas pun tgh berbunga sekarang..pink orange merah putih..

      Delete
  8. Assalam Nadia.. K Mar tumpang suka suka suka..

    ReplyDelete
  9. merah sangatlah mak ngah..hehehe teringat iklan lama.
    Alhamdulillah, cantik sangat.tanam bunga ni kena sabar kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul kena sabar..tiba2 jer kuar bunga..

      Delete
  10. Salam Nadia,

    Tumpang seronok tengok bunga merah menyala gladioli ni!

    ReplyDelete