Mek Google

Loading...

Sunday, September 21, 2014

Si Merah

 Assalamualaikum....

Pukul 11 sudah..cepat betul masa...baru nak upload makan pagi...tapi kejap lagi dah nak kena fikir makan tengah hari....




Tadi pagi buat ala kadar...goreng nugget segera...pastu buat sikit vermicelli olio tapi versi Melayu...hihi macam mee bandung dah suami cakap :p

Ok back to topic....si merah....si merah ni last week lagi dah muncul...tapi ada problem technical...tak dapat nak upload sebab ia nya tersimpan dalam device lain...setahun lebih dah bela si merah ni...tu pun sebab tuan asal (mak saya la tu) tak nak..serabut kata nya....


Asal nya dalam pasu ni lah...merimbun mabuk daun..saya korek ubi nya lebih dari separuh tanam direct pada tanah.. dan beberapa ubi lagi bagi pada jiran dan officemate...masa korek tu siput kecik-kecik tu punya lah banyak..

Tunggu punya tunggu...dan sampai rasa malas dah nak tunggu...akhir nya keluar gak dia...:D



Dua kuntum ni saja...berjaya berbunga....yang dalam pasu tu gitu lah masih selesa beranak kan ubi nya...:p

Bunga nya rendah saja...tak macam yang kat umah mak saya...tinggi dan besar...terkurang atau terlebih apa pun tak faham lah...apa pun syukur dah berbunga Lily Merah ni....Lily ke Amarylis eh?

11 comments:

  1. Cantiknya silili merah ni...belum pernah ada lagi....tanam dengan biji benih ya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asal nya bkn sy yg tanam ni..ambik dr umah mak satu pasu

      Delete
  2. Assalam Nadia... nanti dah byk ubinya boleh jual kat K Mar sebiji dua... belum ada lagi warna ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada byk ubinya ni k.mar...k.mar emailkan alamat pd sy...nadiarashid7582@gmail.com

      Delete
  3. salam Nadia..
    lama tak mkn mee bandung terliur la pulak..btw cantik lily ni merah terang warnanya!

    ReplyDelete
  4. betul2 merah tu nadia...tk tgk lg semerah ni...cantik!

    ReplyDelete
  5. Nadia,

    Kalau tanam berderet tepi pagar tu, pergh! Lawa wei.. Aduh bestnya kan?

    ReplyDelete
  6. salams kenal dan follow,
    saya mencari rakan-rakan yg suka/minat menanam pokok2:)

    ReplyDelete