Mek Google

Loading...

Monday, September 8, 2014

Homemade Hershey Chocolate Ice Cream


Satu mug besar aiskrim untuk Naufal makan petang...:D


Satu adunan nya dapat buat penuh 1 bekas aiskrim nestle.


Saya sempat ambik gambar bahan sahajalah...cara nak buat nya terus iPad ni padam..bateri dah habis.

Ini adunan nya...

1 tin susu cair
1 biji telur
1/4 susu pekat
1 sudu besar ovelette
1 sudu kecil vanila

Mudah kan resipi nya....untuk cara buat dan lain-lain jenis aiskrim...adik kakak semua boleh tengok blog cikepal...saya dapat info cikepal ni dari kawan saya melalui Facebook seronok tengok tiap-tiap minggu kawan saya tu buat aiskrim untuk anak-anak nya dengan pelbagai perisa.

Nanti saya fikir nak beli bekas untuk aiskrim yang ada stick tu...sebab Naufal suka jenis nak pegang sendiri...tak mau main suap-suap dengan sudu ni...haih Naufal selalu perasan dah dewasa sangat!

Okey itu saja perkongsian saya hari ini...selamat mencuba...:D

P/s: Terima kasih pada Hasiah dan Cikepal atas perkongsian ini.




9 comments:

  1. Ini bukan Naufal aje yg makan ni Nad.
    Kakak tengok macam aiskrim wall dah..
    Ini yg makin rajin nak buat sendiri kan Nad:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lepas nestle kami tak mo beli...anak-anak lompat nak eskem...beli yg Walls tapi manisssss
      Ni dah jumpa resipi yg sesuai...boleh pandai2 kurangkan kemanisan nya

      Delete
  2. Boleh makan puas-puas, sedap aihhh nmpak tq resepi....mak ayah teringin jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahah memang sy pun makan...da abis satu bekas tu...ayah sy cakap...esok pagi kena timbang ni..takut naik 2 kilo hihih

      Delete
  3. sungguh menyelerakan..t kasih kongsi resepi,,tgok dulu buat tak tau bila..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try try...sebelum ni sy cuba dengan coffee mate dgn fresh milk...tapi tak sesedap yg ni...mungkin ovelette tu kut

      Delete
  4. best2 nadia...mmg nmpk simple ja tu...blt try ni...tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul simple...setengah jam dah siap..tunggu je esok nya da boleh mkn

      Delete
  5. Terliur-liur lepas buat kerja di kebun syoknya kalau dapat makan ice cream Nadia buat ni.

    ReplyDelete