Mek Google

Loading...

Sunday, November 4, 2012

Labu oh Labu

Perancangan untuk si labu....:D

Sabtu lepas ada pegi Tunas Manja...niat nya nak mencari barang-barang untuk Naufal...diapers, susu, dan baby potato....tengah cari potato..nampak labu..hehhe lama pandang ke labu.....terpengaruh dengan cerita-cerita rakan blog mengenai labu...pegang-pegang belek-belek...then pilih yang paling kecik...harga sekilo rm1.95...hmmm agak-agak ada 2 kilo lbh kut...congak-congak baru dalam rm5...erm sudah timbang tengok rm4.65...hehehhe

Ini rupa sang labu

Suku dari labu fikir nak stim untuk Naufal makan dengan bubur nasi...pastu nak wat masak lemak kuning...campur dengan bayam malabar...sedap ke eh? sebab bayam malabar yang tanam ni dah boleh harvest cuma tak tahu boleh masak apa sedap...

Pastu mesti ada lebih lagi...apa lai nak dibikinkan....roti labu sedap ke eh...kek takmo..sebab orang rumah kurang makan...kena fikir ni..sebelum belah..nanti membazir....tak suka membazir..

Ini bubur baby potato Naufal...lemak-lemak rasa nya..

Naufal menggigit carrot.....lepas ni Naufal gigit labu pulak eh

13 comments:

  1. dulu pun sy selalu gak buat puri labu ms aidan kecik..tark susu sikit..mmg dia suka benor...sekarang ni pun dia masih suka labu

    ReplyDelete
  2. fikir nak buat gitu..dh google resipi utk bayi..:D

    ReplyDelete
  3. best labu.. nani suka labu.. mcm2 leh wat ngan labu.. tapi last week baru je makan pengat labu.. bestt!!!.. pegnen2 ni suka sangat benda manis.. pengat2 mmg pilihan hati.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo pengat..erm boleh wat pengat...bayi setahun boleh mkn kan..

      Delete
  4. nadia,

    kalu sayo mesti siro labu tuh,....hihihi...sedakk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa siro..sy suka siro buh nise skit..:D
      dah ada 4-5 perkara boleh buat..balik ni acara belah labu lah...benih simpan....rasa nak tanam jugak...kena berfikir dulu kawasan ni..kang tak terbela..msk kawasan umah org..lain plak jd nyer kan...

      Delete
  5. Oh pandainya mama naufal masak.
    Hehehe comelnya naufal makan carrot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg suka mengigit dia ni..gatal gusi nak tumbuh gigi yg ke 9..heheheh

      Delete
  6. Kalau labu, saya suka mkn yg dibuat pengat dan sira. Masak lemak putih campur dgn pucuk labu pn sedap juga tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudah dibuat pengat semalam...:D layan ke perut lapar musim hujan ni...

      Delete
  7. Saya paling suka makan labu masak lemak kesedapannya tak terhingga rasa....heeee.... Naufal makan labu,mama naufal semai biji labu...dapat hasil makan sama2. :)

    ReplyDelete
  8. salam. banyak dpt idea utk masak labu. next time beli labu xlah pening nak habiskan sebiji tu.

    ReplyDelete
  9. semalam beli lagi labu..heheh..sekali ngan ubi keledek japanese sangat manis, ngan baby potato...ptg ni adik-adik balik dr KL...boleh masak banyak sikit..hujan-hujan ni mmg berselera mkn..:D

    biji tu berapa lama yer kena keringkan..sebelum tabur...

    ReplyDelete