Mek Google

Loading...

Tuesday, November 20, 2012

Baja Free...hehehhe

Semalam kan Mr Bunny datang rumah bertandang ke kebun mama dan makan pokok carrots tanpa mintak izin..ishk ishk..memang  nak marah..tapi apa kan daya...itu makhluk Allah yang tak punya akal...yang dia tau carrots adalah makanan kegemaran dia...takkan la nak pandang aja kan....:D

Then pagi ni pun Mr Bunny siap bawak kawan lagi datang bertandang ke kebun mama..ishk ishk..kalut la akak bibik kita menghalau nya...dan depa juga meninggalkan sekali lagi sisa depa..adoi la...

Balik kerja semalam, mama kutip sisa Mr Bunny taruk dalam bekas baja yang kosong..sebab ada officemate mama cakap boleh buat baja....memandangkan pagi ni pun depa bagi lagi baja free...mama pun google lah...baja tinja arnab ni sesuai untuk pokok apa...kang main taruk je..mati pulak pokok-pokok tu...

Okey ini hasil google nya dari - http://rabbitcabana.webs.com/baja_kompos_arnab.htm 

Kompos tinja arnab boleh membantu memperbaiki stuktur tanah agar sentiasa subur dan sesuai untuk tanaman. 

Bandingan kandungan khasiat kimia yang diperlukan tumbuhan dalam kompos tinja arnab berbanding kompos tinja ayam dan tinja lembu :

Kandungan organik
Kompos arnab
Kompos ayam
Kompos lembu
Nitrogen
2.20
1.97
1.08
Phosphorus
0.87
1.93
0.56
Potassium
2.30
1.80
1.30
Calcium
1.26
7.32
1.36
Magnesium
0.40
0.35
0.36

Akan tetapi baja dari tinja arnab ni perlu dikeringkan dahulu sebelum digunakan pada pokok-pokok sayuran sebab urea arnab tinggi ammonia dan mungkin tidak sesuai pada setengah pokok.

Maka mama perlulah jemur dahulu sisa-sisa Mr Bunny yang mama kutip tu...nanti weekend ni boleh lah tabur pada pokok yang dah stable pembesaran nya...seperti pokok lada, terung, ulam raja, kacang botor, petola, limau kasturi, limau purut, betik, mempelam, bayam, kailan dan timun mini.....:D

Ada jugak hasil yer Mr Bunny...:p

11 comments:

  1. hehe.....mr.bunny nk ucapkan terima kasih sebab bagi makan daun carrot yang mama naufal tanam. melepas la sebijik dua tinja tanda ucapan terima kasih....hehe.

    Mr.bunny cakap,lain kali singgah lagi bawak geng sekampung...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh bukan sebijik dua ni kalu kira ada 100 biji hahahah...

      Delete
  2. wow.. tak pasal2 dah dapat rezeki.. :D hehehe.. nanti soh mr bunny datang lagi.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti datang lagi tu..sebab kangkung dan bayam tak berusik lagi..

      Delete
  3. Huhu..takpala jgk nadia dapat tinja mr bunny..sya dpt tinja mr cat..gedabak seketui atas sayuq sawi saya..huhu..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh no...cepat2 buang..dan siram air bg neutral kan tanah..klu tak nanti sian sawi tu...aritu sy siram air pastu esok nya buh tinja kambing...alhamdulillah mr cat dah tak dtg melabur...:D

      Delete
  4. elok la tuh dah tak yah beli baja..tanam carrot byk2 lagi utk blanja che nab...hehe

    ReplyDelete
  5. Hahaha lawak ja mr bunny tuh. mesti dia dah aim rumah nadia ada hidangan yg menyelerakan, so siap bwk geng ....kigkihkih

    ReplyDelete
  6. Salam Nadia,

    dapat baja free ya. cik nab belaan jiran yg terlepas ke? memang dah rezeki cik nab dan rezeki Nadia jugak!

    ReplyDelete
  7. Baja free akak dr cik cacing je..selak2 bawah rumput..mesti comei cik bun reramai menjamu selera

    ReplyDelete
  8. update sehingga semalam...geng bunny dah meratah abis pokok pandan dan pokok kari..mungkin sebab pokok muda..sedap la makan..ulam raja & daun terung pun diorg makan...

    rasa nya jiran terdekat aja ni..baru bela sebab dari bulan 5 sy duduk umah takde pulak nampak bayang geng arnab ni...entah la redha saja...nak marah pun tak tahu nak marah sapa...

    hari ni tengah kumpul geng untuk tangkap arnab ni..sy sorang tak boleh..culas sangat arnab ni..nak tangkap letak dalam sangkar..baik sy bela...tanaman terjaga...baja pun dapat kekekekek

    ReplyDelete