Mek Google

Loading...

Tuesday, November 20, 2012

Cek Mek Lah Molek..

Selamat Pagi...

Apabila ubi stelo (ubi keledek) terlebih ada didapur mama..jadi kena lah memikirkan resipi-resipi yang boleh dibuat dengan ubi ni...ubi-ubi ni mama beli semasa bercuti di Cameron...:D (dah simpan seketul dua untuk tanam..heehhe)

Selain buat bubur nasi ubi stelo unuk Naufal...ayah request buat cek mek untuk sarapan...haahha rupa nya mudah saja cara nak buat..sampai ayah perli bila mama buat muka confius macam mana nak buat cek mek...siap nak google dalam internet bahan-bahan nya...makan memang sedap....tapi nak membuatnya tak berapa confidence. (mama memang tak confidence buat kuih..takut tak jadi sebab biasa nya nenek yang buat..mama tengok saja...heheh) 

Terus ayah cakap..bahan dia simple saja..ubi dan tepung..pastu uli saja lah...bila nak goreng..buh gula sikit...uik macam mana ayah boleh tahu ni...rasa tercabar pulak...:p

Okey jom tengok apa jadi pada cek mek molek mama pagi ni...heheh


Awal pagi ubi direbus dan dibuang kulit


Ubi ditumbuk

 
Ubi dicampur dengan tepung sedikit demi sedikit

Siap diuli..bulatkan doh dan masukkan gula sedikit


Taraaa selepas digoreng...begini la rupa kuih cek mek molek mama alhamdulillah untuk sarapan kami.

9 comments:

  1. haaa..mmg senang buatnya...sy pun pernah buat kat sini..bila ms rendu kat che mek.. tak letak air sikit pun kan...

    ReplyDelete
  2. wahhhhhhhh.. pandaii pandaiii.. dah jadi cek mek molek.. molek molek belako.. :)
    ubi tu kalau rebus makan saja pun sodap.. kan kan..

    ReplyDelete
  3. ummu: yup takde letak air..sbb ubi tu dh lembik..

    nani: hahah tak sangka senang cek mek ni..tepung biasa je..ingat kena bermain tepung ubi, tepung beras bagai..mmg failed kalau tepung lain..tak reti nak budget sukatan..a'ah mkn gitu ngan kulit2 pun best..sbb gebu dan manis!

    ReplyDelete
  4. antara kuih febret saya ni......sedap sangat,lembut,lemak manis. :)

    ReplyDelete
  5. Ingatkan kuih ni pakai telur itik..kuih yang pakai telur itik tu apa namanya nadia?

    ReplyDelete
  6. cek mek molek namanyer tu yrk... akak kalau dah rebus ubitu makan gitupun jalan gak..

    ReplyDelete
  7. ibu qistina: rasa cek mek ni lg best dgn japanese sweet potato..:D

    Diana: telur itik? alamak bab kuih sy reti mkn je..erm apa bentuk kuih nyer..klu di kelantan ada nama kuih manisan tahi itik..heheh buruk sikit namanya..tapi sedap lah makan sebagai dessert..:D

    Cho Zila: yer akak sy pun dah rebus mkn gitu je..tapi dah terlebih ni cuba buat kuih pulak..:D suka tengok entry akak pasal legoland..tak sempat nak baca..layan tgk gambar dulu..:D

    ReplyDelete
  8. Kuih fav kawe nih nadia....waa rindu cek.mek !!! sejak dok penang pon try buat doh beberapa kali. sebab mahal sgt org jual 50 sen sebiji....

    ReplyDelete
  9. Salam Nadia,

    dah jadi pun cek mek molek, kuih kegemaran anak dara Mak Aji. ubi setelo ada ni tp yg color biru, peliklah pulak color ni punya cek mek - tersilap beli (nak beli yg oren terambik biru).

    ReplyDelete