Mek Google

Loading...

Sunday, November 4, 2012

Roti Sosej Dan Roti Sekaya

Lunch time!!!!...tapi mama kenyang lagi...meh melilau kat blog...:D
Lama sudah tak meroti....dah banyak kali since pindah umah sendiri ayah bising gadjet breadmaker tak bergerak...jadi bahan display kat table top dapur..hehhehe
Memandang kan hari minggu ni aktiviti di rumah sahaja..jadi terfikir untuk meroti....sesuai dengan keadaan semalam mendung dari pagi sampai tengah hari..petang hujan tak henti-henti...perut mudah jadi lapar...
Pukul 3 mama start meroti...dengan satu adunan..mama buat 2 jenis roti - roti sosej & roti sekaya...:D

Resipi roti ni mama suka refer kat blog jintanmanis...( http://jintanmanis.com/roti/449-rotisosejmini ) memang menjadi...biasa nya sukatan mama guna seperti dibawah ni...:D

Bahan-bahanya ( untuk doh roti)
300gram tepung roti
80gram tepung gandum
1 sudu besar susu tepung@skim milk
3 sudu besar gula 
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur 
1 1/2 sudu besar butter@marjerin  - sebab malas nak tunggu butter cair..mama guna shortening
150ml susu suam@air suam
2 sudu kecil yis
2 sudu besar water roux

  • 25 gram tepung gandum
  • 125 ml air


Cuma ada penambahan bahan mama taruk

1/3 sudu kecil bread softner
1/3 sudu kecil bread improver



Prepare water roux dulu then sejukkan

 Campur semua bahan dalam breadmaker..then tekan option dough

Dah siap dough selepas sejam setengah

 Sementara dough siap...prepare sosej..rebus then sumbat dengan mozarella cheese

Selepas dough siap...keluarkan dan tumbuk-tumbuk selama 15 minit....then biarkan setengah jam..bagi dia kembang sikit...lepas tu baru lah balutkan sosej dengan dough. Mama bayangkan ada pintalan..tapi tak jadi...gini jadi nya bentuk roti sosej mama...bantai lah labu..asal boleh balut...


 Bila dah masak...gemok betul...hikhik

Then selebih nya mama sumbat dengan sekaya....ayah request sekaya untuk bekal dia...

Inti sekaya
 Rupa dah masak...lupa nak sapu kuning telur bagi nampak golden

Mama makan dengan bibik masa panas-panas tu...sampai terkenyang nak dinner semalam heheh...pagi ni makan lagi...lembut je..kalau ikut resipi tuan tanah..water roux tu yang menjadikan roti lembut...:D 

2 comments:

  1. Nampak sedap roti sosej tuh kan..minat jugak bebebuat roti nie tapi takder breadmaker..hmmmm kena tunggu balik mesia lah jwbnya....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu nak uli sendiri mmg lenguh...buat sekali dah surrender...kagum kalu mak-mak yg buat roti uli pakai tangan ni..

      Delete