Mek Google

Loading...

Saturday, November 24, 2012

Karipap jadi Kariput..

Semalam 23hb Nov 2012...mama pertama kali nya membuat karipap tanpa bantuan nenek..sebab nenek away ke KL. Tapi nenek dah bagi tips...inti tu buat jangan masin pulak..tak sedap...knowing mama if goreng daging mesti nak masin-masin heheheh...:p

Lepas settled bab kebun, kemas rumah..rest sekejap..then mama cek resipi dari rakan blog cik Nani kita...:D

Okey semua bahan dah ready...pukul 4 petang mama start berkubang dengan tepung bagai...masa buat inti kari daging dan doh karipap memang happy sebab menjadi. Tapi pabila masuk bab kelim...mama dah tak tentu hala jadi nya...betis dah start rasa lenguh. Last-last mama decided to use folk sahaja untuk kelim karipap. Mood dah ke laut..jadi hasil seperti di bawah....ini karipap paling last mama goreng untuk makan petang...mama bungkus besar-besar dah takde mood sesangat sebab lenguh kaki!!!

3 biji untuk ayah, 1 biji untuk mama, & 1 biji lagi untuk bibik

Ada lagi 25 biji dalam fridge mama frozen senang pagi goreng untuk sarapan. Ayah cakap boleh la buat inti sardin pulak...rasa dah ada...rupa je takda...bukan untuk jual pun...mama diam sahaja..tapi dalam hati..."lenguh lah...baik beli saja".

Hari ni bawak datang office sikit...officemate bagi tahu ada alat kelim karipap...nanti nak cari...:D

9 comments:

  1. Hehe..nadia..sya pun x reti kelim kuih karipap ni..tak taula knapa..tp dah test beratus kali tetap x berjaya.huhu..sngguh menyedihkan...segala yg adik dgn mak ley wat,sya mmg x terer..terer mkn adala.hehe..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg frust smlm membuat karipap ni..sy bab masak lain ok boleh la ikut rentak mak...tapi bab kuih mmg payah

      Delete
  2. haaa..baik beli jer yg acuan kelim tuh..sy pun ade dan gunakan kat sini..lgi senang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah nak mencari acuan tu kt kedai bakery..sbb yg lain dh jd..kelim je mcm kena sumpahan je..hehhe

      Delete
  3. saya pun x reti kelim....kalo kelim jd terlalu kecik kelim dia.....hehe.

    sebelum nadia wat entry biar saya reserve dulu....nak benih cili Mexico tu....heheh. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. orite noted!...nanti sy mintak address..tak pun bg la terus ke email sy..

      nadia@perwaja.com.my

      Delete
    2. rajin nya wat karipap..

      memang lenguhkan kalau byk wat keje... akak pun part last2 camtu gak..

      entah bila one fine akak ni nak wat karipap..beli je la he he

      Delete
    3. lupa..akak pun nak juga benih tu..

      Delete
    4. mungkin bila dah ada alat kelim tu senang sikit...laju lah nak abis buat nya

      okey noted. anti add umah bg thru email yer

      Delete