Mek Google

Loading...

Thursday, November 1, 2012

Kebun Mama - Part 5 - Pokok yang Disemai


Arghhhh stretching jap...mata dah berbelang tengok list items warehouse kilang ni....lagi 15 minit lunch hour....ermm semalam petang lepas tergolek-golek tengok ubi yang tak berapa ubi tu...layan snap gambar pokok-pokok baru tanam...:D
Serumpun Ulam Raja....tersilap tanam letak dalam patch...kalu duk luar patch pun boleh

Daun Khucai yang keding...baja tahi kambing dah...air basuhan beras & sisa ikan dah..baja tahi ayam dah..sembur dengan baja HB pun dah...tapi halus gak...apa lai dia nak agak nya...

Salad Hawaii ke Salad Butterhead..lupa dah...kecik je...taruk dalam burger ok gak ni

Sebahagian kailan batch kedua...tengah bulan ni boleh makan lah kut

Bayam Malabar...baru nampak subur...agak susah nak hidup

Pokok Petola....batch kedua
Petola dah berjaya dialih semalam...pancang tu asal boleh je


Timun Mini....batch kedua...dialih bersebelah dengan petola

Cambahan capsicum..dah alih ke patch 2 pokok..:D

Then esok & sabtu cuti yeay!!! boleh alih sawi menang, sawi hong kong, dan terung pendek...pancang tomato pun dah senget kena tiup dek angin...hmmm banyak jugak esok ni benda yang perlu dikerjakan....

p/s: tetiba hati teringat pada pesanan benih dari blog Tanam Sendiri....yang dipesan seminggu sebelum raya...mana tak sampai lagi...maybe berat dengan tanah kut...tu lambat sampai...

9 comments:

  1. Sya suka salad..comey salad nadia..yang disemsi kt rumah ni 5 hari lpas.naik sepokok ja.huhu..sedey..kna bli kt kdai sayuq la cmni..kailan tu pun sihat tu..nk dkit.hehe. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu tanam sawi cepat skit..kailan ni pun dah nak masuk sebulan..slow skit dr sawi..sawi 3 minggu da boleh ngapp...nak sikit meh jalan2 ganu

      Delete
  2. amboiii nad... banyaknye anak2 benih dia..
    salah tu kasi letak beger mmg boleh.. sedappp tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak benih byk..tapi bila alih lambat sungguh nak besar

      Delete
  3. best nyoh....byk sayur..yeay....

    pssttt...nadia, kita pon amik cuti esok, sebab nok clearkn kebun mini tu dr rumput2...hihihihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekkeke...penah mc berat kepala...tapi pukul 9.30 pg molek2 ada bangun bekerja di kebun...hahahhahahahahha

      Delete
  4. wah ..banyak semaian2 tuh ..nanti bila dah besar seronot jer kan...wah siap mc lagi tuh...sy nie mc sepanjang ms jer .heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry mc lak..cuti..tersasul

      Delete
    2. lagi best cuti sepanjang masa...sy nak cuti gitu gak..tp keadaan tak izin kan lagi..nak abiskan hutang PTPTN dulu..hukhukhuk

      Delete