Mek Google

Loading...

Sunday, November 4, 2012

Diary Lobak Merah...Di Batasan

Ini sambungan kisah carrot yang ditanam pada September lepas....:D

Bila carrots ni dah keluarkan daun ketiga, mama alih kan pada patch yang baru dibuat khas untuk carrots...tapi disebabkan tanah limited mama dah tanam terung dan bayam dalam patch yang sama. Aci la kan??

30hb September & 9hb October 2012

Carrots dialihkan berperingkat sebab ada dua batch..tapi batch yang kedua lagi bagus pembesaran nya...awal-awal kurang menjadi...:D

Since dah alih pada patch, every week mama bajakan..sekarang makin teguh bediri pokok carrots ni..maybe sebab dapat pencahayaan pagi yang baik, air yg cukup dan baja yang cukup...:D

Tetapi ada juga dugaan, seminggu selepas alihkan pokok-pokok carrots ni...tiba-tiba nampak tanah macam terusik...hohoho..rupanya sang meow buat tempat pembuangan sisa organik dia...mama buang kan sisa nya dan gemburkan tanah...taruk air banyak sikit...then letak baja tahi kambing disekeliling patch...Alhamdulillah sekarang sang meow dah tak datang membuang..maybe terbau tahi kambing kut...hehhehehe entah lah labu!

3hb November 2012

Ini gambar latest carrots....daun carrots tumbuh elok...tapi biasa lah..ada je yang makan....biarlah rezeki sang belalang....:D

Sebahagian pokok carrots yang ada daun
Kat tengah tu dah kena ngap ngan sang belalang

6 comments:

  1. Anak benih carrot sya x bercambah lg pun..huhu..sedih.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah berapa lama hitomi semai...mula2 sy semai pun susah nak hidup...dlm 2 minggu br ada nampak cambahan...2nd batch br ada improvement..dlm 5-6 hari dh bercambah

      Delete
  2. salam Nadia, nasib baik tahi kucing x sempat rosakkan pokok karot. Mak Aji ada pengalaman rumput laman bertompok-tompok mati sebab jd tempat membuang hajatnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la pasal...tapi sekarang mmg dh takde kucing dtg umah sy...takat duk tepi pagar je..

      Delete