Mek Google

Loading...

Thursday, November 22, 2012

Diari Pokok Bunga Balung Ayam...Last Episode

Macam drama bersiri pulak kisah Bunga Balung Ayam ni...untuk rekod mama: Ini bunga pertama mama tanam dari semaian benih jadi nya mama sangat excited sebab diri ini boleh tanam pokok bunga rupanya....cantik pulak tu color nya..:D ahakss terlebih kata dah ni...Alhamdulillah Allah bagi bakat dan rasa kerajinan untuk berkebun..amin!

Okey last episode diari balung ayam sebab bunga-bunga pun dah keluar...kiranya pokok bunga balung ayam ni dah matang lah kan...jenis mama tanam ni jenis sejemput melebar...ada jenis balung ayam yang memanjang...kemudian hari kita cari benih yang memanjang pulak..:D

Meh cuci mata nengok bunga nya...gambar terbaru diambil pada 20hb November 2012..:D

Color Oren Bata
Color Pink Putih
Color Shocking Pink

Color Red Velvet

Color Oren Putih

12 comments:

  1. Peminat bunga balung ayam rupanya..benih dia kecik2 mcm benih sawi kan?dulu mak saya pun ada tanam..sya suka duk pegang2 bunga ni..mak marah..tkut bunga dia rosak.huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya takde la minat...tapi aritu cari pokok bunga untuk ditanam tepi pagar..bunga yg jenis tahan lasak..kebetulan kt blog tanamsendiri ada bunga ni aja yg available dan comey...try lah beli dan semai...mmg kecik2 benih nya

      Delete
  2. canteknye nadia.. bunga balung ayam ni tengok dari atas macam baldu kan.. dulu time kanak2 rebina, dok petik ikut suka hati je bunga ni.. main baldu dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. arini br sy pgg bunga dia heheh a'ah rasa baldu2..:p

      Delete
  3. Salam Nadia,

    Rupa-rupanya banyak shades of color bunga balung ayam ni ya! Mak Aji paling suka yg red velvet tu! Cukup meriah warnanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah sy penah tgk yg merah saja...ni mungkin en iskandar campur..pokok yg adik sy jaga color oren muda katanya

      Delete
  4. semua warna akak suka.. yg akak punya ..entahle..jadi makanan siput..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lagi k.mar...ni sy tanam batch terakhir br menjadi...:D

      Delete
  5. pelbaagai warna yer..memang cantik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang penting bunga tahan lama...heheh
      misi mencari jenis memanjang pulak..:D

      Delete
  6. nadia:-
    nani letak tepung kastad dlm karamel tu.. sbb tepung kastad dia boleh mengeraskan tekstur telur tu.. jadi kalau suka boleh la letak.. kalau yg suka lembik2 telur tu cam agar2 tak yah letak.. :) kalau letak tepung kastad.. senang nak potong dan tak pecah.. :) ceeewahhh.. :) cam cikgu kan.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. wokeh tq..nak try jugak bubuh...sbb tgk smooth je tekstur tu..biasa sy wt ada bintik2 bulat...syok pelbagai kan cara...takde la merasa yang sama je kan!

      Delete