Mek Google

Loading...

Wednesday, November 7, 2012

Penggambaran Taman Mini Mama

Hi Hi Hi...:D

Semalam hari yang mendung berangin-angin...cahaya matahari redup-redup gitu....balik dari office cepat-cepat tukar uniform berkebun..sebab dah 2 hari tak tengok kebun dek kerana hujan lebat sebelah petang...:D

Lepas cabut rumpai-rumpai halus dan kasar pada setiap patch dan pasu...tiba lah masa untuk amik gambar apa yang dah berubah wajah...sebab ada yang membesar, berpucuk, berbunga, dan berbuah...oh yang berbuah ni memang excited..excited sangat...hanya orang yang bertanam sendiri tahu perasaan dapat hasilkan buah ni...:D (tak reti nak susun ayat lah..kalau bos ada di office..kena tekan keyboard laju-laju..:p) 

marilah tengok gambar-gambarnya...:D

Pucuk-pucuk baru pokok mempelam

Petola makin membesar

Close-up cik petola

Putik bunga & bunga terung bulat

Bunga tomato dan buah tomato

Bunga Kacang Botor

Pokok timun mini & bunga nya..makin banyak bunga tapi buah belum muncul

Ini pokok matahari giant...yang kecik tu..mcm seniyo kan?

Sekawan pokok matahari mixed dan pokok matahari giant...pokok mixed lagi besar dari giant even mixed ditanam kemudian dari giant....tak tau apa yang silap nya...




16 comments:

  1. Kelakor la Nadia ni..taip cepat2 ya..kawasan besar boleh tanam byk2..caiyok2 best semua menjadi

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah kena taip cepat2 sebelum en bos nampak..nanti die berdehem.....kawasan tak besar mnr..susah sbb tanah berbatu besar2 plak..jenuh nak cangkul..tu sebab buat patch cangkul ala kadar...then campur dgn tanah beli...tak pun tanam dlm pasu..

      Delete
  2. bestnya kalau ada kawasan tanah lapang untuk menanam......banyak pulak tu tanaman nadia. Memang best kalau tanam semuanya menjadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jugak yg tak jadi..tu sbb hari-hari blk keje mesti pegang gunting..nak buang mnr yg tak jadi..

      Delete
  3. nadia.. tau tak... ?
    nani baca pun laju2.. adoiyaiiipun...
    tengok gambar pun ok gak.. banyak tu.. semua dah berbunga berbuah.. lepas ni leh menuai plak.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe laju-laju taip..curi-curi masa time bos ke toilet or pantry...:p

      Delete
  4. wah...best kebun nadia nie ada bermacam-macam yer..kacang botor lambat betui nak sampai berbunga kan..sy nyer dah berbulan lum berbunga lagii

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul..kacang botor ni sombong skit...payah sungguh...rasa dulu-dulu masa kecik..nenek tanam mcm mudah jah wat tubik buah..loni hujan bunga tubik..tapi lembik kena air hujan...dr 4-5 kuntum tinggal 1 je tu

      Delete
  5. Hahaha..sya paham perasaan anda nadia..bila pokok menghasilkan buah..taip lju2.haha..byk jgk pokok kat kebun nadia..kebun saya ada pegaga ja.penuh laman.huhu..wah..sama la petola kita.timun mini,baru ja sya order dr blog en is..nk semai jgk nanti..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe buah tomato kuar riuh dlm opis..tapi sorg pun tak excited hahahha...sila la tanam timun..senang gak hidup..:D

      Delete
  6. nadia,

    wah demo ado duo jenih pauh tu....syok tu nati buoh banyok hasil.....nati kirim peneng sikit deh....heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. dini dalam gamba ada 2 jenih...luar gamba ada 4 jenih..hahahah tamak tak? nanti membesar tah-tah tok napok umah hahahha..nnti kita wat jeruk la pos..:p

      Delete
  7. err banyaknyer pokok sayurnye... ni takyah pergi pasarni kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah sawi, lada dan kailan mmg tak pandang dh yg kat pasar...:D

      by the way hidayah...sy dh lawat blog awk..tapi tak boleh follow pun..tekan sana sini tak sama mcm yang lain punya

      Delete
  8. salam Nadia, seronok tengok sayur hidup subur, teringin pulak nak tanam tomato, yg tu jarang putus kat rmh, Pak Aji suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah mak aji..subur tumbuh..berbunga pun byk..tapi nak lekat jd buah payoh sikit...

      Delete