Mek Google

Loading...

Monday, November 26, 2012

Benih Cili Jalapeno

Salam..

Mama ada benih cili dari mexico ni...nama nya Jalapeno kalau tak silap refer kat mr google..beli kat Cameron Highland aritu..taukey tu cakap cili mexico..pedas katanya.....then mama beli la 1 pek sorang..sebab bentuk nya lain...ada 2 jenis..bentuk mcm cili bulat (taukey ckp amat pedas) dan 1 lagi macam ni...rupa macam cili capsicum yang tak siap bikin...heheh

Bermain dengan 3 beradik ni...hampir 3 hari tangan mama pijar

Biji nya color hitam

Setakat ni..dalam banyak-banyak biji cili ni ada satu dua jer yang tak berapa pedas....pedas tapi biasa-biasa...tak tahu lah kenapa..mama guna cili ni untuk buat sambal belacan, rencah dalam nasi goreng atau pun sebagai pembangkit rasa dalam ulam budu mama heheheh...:D

Kalau yang pedas sangat tu sampai tangan terasa pijar..nak pegang Naufal pun tak berani..kesian kan dia...

Sesiapa yang berminat nak try tanam...sila emailkan address rumah ke email mama nadia@perwaja.com.my...nanti mama poskan yer...:D

p/s: benih ni terhad mana yang sempat aja lah yer....erm nak kena treatment ke? mama tak reti...ni amik raw then biarkan kering sahaja...

14 comments:

  1. pedas yer cili nie..nampak besau jgk cam capsicum yer...sy tak kurang minat cili lak semenjak 2 menjak nie..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula-mula mcm biasa je..bila dah siap potong br rasa panas...sy buh dalam sos kicap utk mkn dgn bihun sup..berdesik2..rasa nya kelamaan dia makin pedas...

      tak minat sebab pembawakan budak heheh...ummu dah masuk berapa minggu yer..?

      Delete
    2. agaknya dah 12 minggu kot kalau kira dari 15/9,,tp sy blom pi appointment lg..tunggu next week cuti skolah abuaidan free sket..

      Delete
    3. ooo sana pun da nak cuti skolah..elok lah tu...sana tak strict sgt eh..sini kalu tak g lagi mesti kena bebel ngan misi..bebel la mcm kita budak kecik..abis org dgr..

      Delete
  2. nadia.. nani nak... nak benih yg pedas2.. nani dah biasa beli kat pasaraya tu.. tapi tak pedas.. mak mertua kakak nani ada tanam sejenis pokok cili api yg sangat2 pedas.. wane kuning cair cili nya.. pedas gile.. kalau wane merah lagi2 pedas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo cili putih susu kan..mmg suka gak tu bau pun wangi kan..
      nani bagi alamat rumah kat email sy yer

      Delete
  3. Thanks ya nadia,

    Semoga Allah merahmati usaha murni nadia berkongsi benih sesama rakan blogger. :)

    tq

    ReplyDelete
  4. Sgt pedas ke nadia?wah...best ni...sya nak jgk boley ka?hehe :D

    ReplyDelete
  5. Sama-sama ibuqistina...harap-harap menjadi benih ni..takat ni jiran sy punya dah bercambah lepas 5 hari dia semai...sy punya br je semai jumaat lps

    diana..boleh-boleh...bg alamat rumah yer

    ReplyDelete
  6. Kalau dikeringkan biji betul-betul InsyaAllah boleh simpan lama.

    ReplyDelete
  7. ooo thanks diana for the tips...sy tak reti sgt..bibik tolong keringkan..

    ReplyDelete
  8. dah otw la benih ni? K .. akak tunggu he he. terima kasih nadia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah on da way dah..td lunch kuar mkn pos kan skali heheh..moga selamat sampai dan berjaya lah anda kalian menyemai nya..sy punya dah bercambah yahoooo!!!

      Delete
  9. kenapalah saya lambat jumpa hobi bercucuk tanam ni... kalau x, bley mintak sis benih ni... huhuhuh...family sy memang suka makan benda pedas....

    ReplyDelete