Mek Google

Loading...

Wednesday, October 23, 2013

Sandwich Daging Cincang

Assalamualaikum..selamat pagi...:D

Meh nak tayang sarapan hari ini...hihihihi

Hari ni terbangun awal..biasa la ibu mengandung ni kerap ke toilet...lagi-lagi musim hujan dah bermula...sejuk kan...dua tiga kali jugak lah terjaga dari tidur..tengok jam masih awal...pejam balik..last-last jam 5 pagi...haih bangun jela...termenung kejap...then terfikir nak masak daging cincang cicah dengan roti...tapi roti sandwich tak ada...yang ada roti bulat burger tu...belasah la mak labu...:D

Belek-belek daging qorban yang ada tapi kejung..lambat jugak ni nak defrost...jadi mama amik daging cincang instant cap Ramly..rendam dulu...kemudian kupas lah kentang dan bawang...dah siap goreng kentang azan subuh pun berbunyi...

After solat, mama sambung mengerjakan daging cincang...mama rebus dulu...untuk buang lemak-lemak...kemudian tumis...


Tumis dengan bawang putih dan bawang besar...kemudian campak-campak saja bahan...daging cincang rebus, sos lada hitam, kicap, sos tomato...garam, gula serba sikit...kemudian kentang goreng dan buah tomato...


Sapukan mayonis pada roti...kemudian susun-susun macam ni...dengan salad...letak bawang besar pun ok..tapi ayah Naufal tak suka bawang....so mama tak letak lah



Tara ready untuk makan pagi..2 biji sandwich daging cincang...untuk ayah Naufal...untuk mama pulak...mama packed sebagai bekal ke office...tak sempat nak makan kat umah...:D

26 comments:

  1. wah sarapan hebat di pagi hari......ghajin mok buyung ni teh....hahahhahaha....start huje doh denu nadia? penang start banjir doh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. banjir terus penang...tahun ni mintak-mintak jangan la banjir..risau dalam2 pantang ni kan

      Delete
  2. Ini kalau kena sebiji kenyang sehari dah tak payah lunch kalau kakak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh tidak la kak...sepinggan nasi pulak lunch...:p

      Delete
  3. wah kemain lg mak labu bekfes western gitu...sy kalu bekfes tak biasa ngan burger..kaalu dinner o klah...
    tp resepi daging cincang tuh nampak mebeles..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala2 western ni senang cepat nak prepare...ummu banyak lg kan dgg..boleh cuba ni...:D

      Delete
  4. Nampak healthy ni nadia...buleh kenyang smpai ke ptg rasanyer ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau org yang tak mkn banyak mungkin boleh tahan sampai ptg...bagi sy kul 11 tadi dah mencerut2 lapar..hihihi

      Delete
  5. ada buat lebih tak ji mak labu? Sedap ni kalau sebijik pun dqh kenyang ni setengah hari.. kan. dalan planning gak ni nak buat homemade beger .. sebab kat ofis ni pun anak mem tu rajin masak.. mem lak amik gambar tunjuk kat nani.. apa lagi nani ni yg sentiasa berselera kan.. semua nak belaka.. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. terlebih2 dah tu...tadi pagi..bawak ke umah parent sikit..pastu dapat la bawak ke opis sikit...sempat la membe opis merasa sikit sorg...sama lah kita..pantang tgk gambar makanan mesti terliur

      Delete
  6. wah wah wah, rajin mommy ni....berselera tuh....kena try jugok ni...daging cincang lebih buat spaghetti mgg lps ade lg...

    ReplyDelete
  7. Beger enak ni...yg nmpk lg sedap tu salad yg terkeluar tu..nmpk mcm iklan beger plak..hehe,..

    Sya buat rose buttercream tu pkai nozzle dgn piping bag nadia..alhamdulillah..mnhadi percubaan pertama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiihihi salad gaya malas nak potong..basuh terus taruk se daun mcm tu..rasa minat pulak nak main2 buat kek hias cantik2 mcm tu

      Delete
  8. Sedap ni... rajin betul mak yung ya masak pagi2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuh kena buat k.mar kalau tak duk main beli..pastu tak puas hati sbb sini tak byk makanan yang berkualiti sedap..mahal saja

      Delete
  9. Salam Nadia,

    Pagi2 lagi dah pekena burger ya! Mak Aji biasa pekena 3 in 1 ngan sekut tawar cap ping pong je. Kalau rajin sangat baru keluar cari nasi kerabu ke. Bagus tu mak yong rajin, kalau dapat girl nanti biar rajin ke dapur macam maknya!

    ReplyDelete
  10. Wahhhh rajinnya ibu mengandung ni pepagi dah bangun.....mesti baby girl tu..
    menarik jugak bekfes tu NR....lebat daun tu...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Singgah sini...ingat ada sarapan lain dah hehe

      Delete
    2. hihihi sarapan hari ni roti canai segera...tambah telur sendiri pada roti canai tu...dicicah dengan dalca daging...tapi malas nak berclick-click amik gambar..tak sempat..mak buyung makin slow membuat kerja...:D

      Delete
  11. Kagum dengan mama Nauful rajin sungguh di dapur dan di kebun.

    ReplyDelete
  12. Sinngah blog nadia lagi..nnti nadia cba2 la bking dgn deko kek..mmg sonok tau klu mnda kita buat mnjadi..nadia xde shoutbox ke?klu ada snng sikit tnggal jejak ni.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. shoutbox takde kut..tak tahu pun apa tu..ni berblog pun suka-suka je..tak explore function lain

      Delete
  13. sedapnyer...menyelerakan betul....

    ReplyDelete