Mek Google

Loading...

Monday, October 7, 2013

Bubur Diet


Pak Buyung: Awak masak apa?
Mak Buyung: Ni tengah potong sotong..ingat nak masak kicap jer..campur-campur dengan sayur..ok tak?
Pak Buyung: Nasi?
Mak Buyung: Iye lah...takkan lauk je..mana kenyang!
Pak Buyung: Gemok la saya gini...
Mak Buyung: Haih baru sedar ke?
Pak Buyung: Tadi timbang 75 kilo dah
Mak Buyung: Dah tu..saya salah ke..awak 75 kilo?
Pak Buyung: Tukar la menu..

Mak buyung dah mari rasa hangin...dah tumbuk bawang, potong sayur bagai ni...nak tukar menu apa nyer...ok sabar..

Mak Buyung: Ok saya buat bubur jer..ikut lah awak nak makan lauk saja ke macam mana...ok?
Pak Buyung: ok...---> tapi muka macam tak redho jer..hihihihi

Persetujuan dah dibuat..jadi cepat-cepat mak buyung tambah air dalam nasi yang sedang mengelegak....dan teruskan menyiapkan sotong kicap...untuk menambahkan rasa masin..mak buyung goreng ikan bilis pulak...dah siap...:D

Semangkuk bubur untuk pak buyung...:D

Menu ringan begini hanya bertahan 2-3 hari...mama rotate dengan sup + roti, mee goreng, kue tiew sup...tapi hanya 2-3 hari yer...lepas tu dah pak buyung nak nasi jugak..hahha 

9 comments:

  1. hehehe.... bubur diet...ok tu demi kesihatan...

    ReplyDelete
  2. Nak berdiet ni kena kuat nadia. Kalau kakak memang tak bolehlah tak makan nasi. Dah dari kecik arwah mak didik makan nasi sampai ke tua ni pun mesti nak nasi...

    Tapi bubur tu sangat menyelerakan...

    ReplyDelete
  3. hahaha....menarik nih...blh share menu diet...hujan2 cam loni ni...kijo nok make jah

    ReplyDelete
  4. K Mar memang lalu makan bubur nasi... .sedap tu .. bubur dgn ikan bilis pun jadi..cuma cik abe masih teringat masa dia sakit dulu hanya boleh makan bubur... dia fobia....

    ReplyDelete
  5. Hahaha..pak buyung pun risau gemuk jgk kan..takperlah sama2 naik ngan mak buyung..kalau particular kan suruh dia makan sayur air jer..hehe

    ReplyDelete
  6. bubur diet untuk pak buyung...tmak buyung pun diet jugak ke?....mak buyung mana leh diet,makan untuk 2 org tu. :)

    ReplyDelete
  7. a'ah suami sy memang dr tahun lepas kut..mulut cakap nak diet..nak diet...sebab bos dia dah start berbunyi...perut ke depan hihih...bos pulak jenis slim melim..memang panas lah kalau kena sound kan..:p

    tapi sy memang beringat-ingat gak memasak ni..kena pelbagaikan...tak boleh hidang nasi utk 3 x meals per day..sebab kalau ikutkan family suami kuat mewarisi diabetic n darah tinggi...bahaya kan

    mak buyung time membuyung ni memang tak cukup semangkuk...cuma kena kawal jugak bila masuk penggal akhir pregnant ni...mana tau kan tetibe darah tinggi...:D

    ReplyDelete
  8. hemm dah lama tak makan bubur, sedap bubur ni.

    ReplyDelete
  9. Sya suka mkn bubur nasik dgn lobak masin..dan kicap manis..mmg sgt sdp...:)

    ReplyDelete