Mek Google

Loading...

Friday, October 4, 2013

Pizza Homemade Pertama

Assalamualaikum....:D

Jumaat sudah...hari ni rajinkan diri keluar tengok mini kebun kejap..dan semai sawi...(kunun prepare semasa dalam pantang)...kemudian la mama cerita lanjut hal sawi tu yer....entah jadi entah...:D

Sini mama nak kongsikan cerita membuat pizza pertama mama..sebelum ni pernah buat pizza tapi guna roti gardenia sebagai doh nya...cara gitu tak aci kan...jadi kebetulan mama terjumpa satu blog masakan (pemiliknya Pn. Azie) yang mana mama berpuas hati dengan detail resipinya...mama kira apa salahnya mencuba resipi-resipi yang dikongsikan...terasa nak cabar diri untuk buat pizza....kebetulan minggu lepas harijadi nenek Naufal...jadi disamping makan kek...kita celebrate dengan pizza homemeade!

Sumber resipi asal di sini Homemade Pizza Dough

Antara bahan untuk doh yang mama gunakan

Tepung gandum yang sudah diayak

Sesi menguli doh..uli dengan tangan..padahal breadmaker ada...punya lah nak tiru sebijik-bijik cara Pn.Azie

 Fuhh lenguh...restkan doh...kaki tangan mama pun nak rest jugak!

Setelah sejam berehat....mama follow steps Pn. Azie hundred percent...gambar-gambar lain ketika proses membuat tak diambil..takde assistant yang nak tolong amik gambar...:(

Tara..dah siap dibakar....mama guna loyang segiempat. Topping nya mama taruk sos speggati prego dilapisan bawah, tabur cendawan butang, isi ayam yang diperap dengan sos BBQ, hirisan nenas & capsicum, italian herbs, mozarella cheese, dan parmesan cheese.

Ini yang berbentuk bulat...topping yang sama je..mama cuba pizza stuffed crust yang mana perlu gunakan stick cheese. Pizza mama ni agak tebal sebab dibakar dalam loyang yang kecik..jadi hasilnya padat...tapi doh roti nyer lembut...lepas ni mama kena beli pizza pan heheheh agaknya lepas ni no more pizza hut la kut...:p

Credit: Azie Kitchen

8 comments:

  1. Salam Nadia,

    Tahniah, sekali try dah jadi pizzanya gebu pulak tu Nyumm...D

    ReplyDelete
  2. wah..dah mcm pizza hut dah nie nadia..sy suka buat yg basenya nipis..cam berkerak sket..

    ReplyDelete
  3. Tahniah mama.babai pizza hut

    Psst..wat sndri lg best dr PH kan?

    ReplyDelete
  4. Terliur tengok pizza ni... homemade lagi...

    ReplyDelete
  5. terima kasih sangat pada pn azie tu..resipi dia betul jadi...sy tak uli lama pun...maklum lenguh kan..tapi alhamdulillah memang gebu...

    ummu..lepas buat ni..adik-adik ada request nak yang nipis...kena cari jugak pizza pan...barula boleh tarik betul2 doh..:D

    ReplyDelete
  6. Salam Nadia,

    Gebu elok pizzanya! Kalau ini hasilnya bye-byelah Pizza Hut, tak laku kat Kemaman nih! Mak Aji x pernah buat sendiri, teringin pulalah nak mencuba!

    ReplyDelete
  7. Wow tiba-tiba ngidam makan pizza tengok Nadia punya home-made pizza.

    ReplyDelete
  8. Wah..pndainya nadia wat pizza sndri ni..pasni boleh sya plak try2 wat piza cm nadia ni

    ReplyDelete