Mek Google

Loading...

Sunday, October 20, 2013

Moist Coklat Cake

Assalamualaikum & Selamat Pagi,

Semalam ada tepek kek coklat kan...jadi meh nak kongsi cerita membuat kek coklat ayah Naufal ni...hehehe  senang mak enon...tapi kira effort gak kan dari pergi kedai tunjuk bayar dan bawa pergi..:p


Kali ni untuk lebih mudah mama menggunakan tepung segera coklat moist mix sahaja yang dijual di kedai bakery. Saja cuba-cuba tepung nya...alhamdulillah rasanya tidak mengecewakan...jadi mama rasa baik beli yang instant ni...senang kacau saja...:D

Antara bahan lain yang perlu ditambah adalah:
  1. Mentega 125 gram
  2. Marjerin 125 gram
  3. Susu segar 250 ml
  4. Telur gred B..mama guna telur gred A (4 biji sahaja)
  5. Olive oil (2 kali penutup botol olive oil) 

Selepas ayak tepung segera dan sukat semua bahan-bahan...langkah seterusnya...putar mentega dan marjerin sehingga gebu....jap-jap...nampak tak mixer tu..mixer tu dah berumur 28 tahun..hihihi tahan lama kan...kepunyaan nenek Naufal...kalau nak buat kek-kek ringkas gini praktikal lah guna hand mixer ni...kalau yang remeh temeh..huhu tak kuasa..lenguh lah tangan...:D

Lepas dah gebu...masukkan satu persatu telur...kemudian putar lagi sehingga lah cukup bilangan telur nya....


Kemudian masukkan sikit demi sedikit tepung segera moist mix ke dalam adunan..sambil putar lagi dengan kelajuan sederhana...dan habis masukkan tepung..sambung masukkan susu segar pula...pelahan-lahan...akhirnya masukkan olive oil....putar sampai sebati....:D


Dengan kuantiti bahan-bahan di atas...mama dapat sedia dua biji kek coklat bersize sederhana...


Ini hasilnya...dengan suhu 175 celsius pembakaran atas bawah selama sejam atau sehingga masak...tapi ni terlebih masa sikit...jadi kek nyer tersengih macam tu..terleka tengok TV....okey kalau nak tahu cara kek dah masak..ambil stick pencungkil gigi...tekan pada kek...jika tak ada isi kek melekat pada pencungkil gigi tu makna nya dah elok masak!


Tara..kek coklat moist yang dah siap dibakar dan disiram dengan topping coklat dan sedikit taburan coklat rice..sebiji lagi mama kukus...lupa nak ambil gambar nya..dah letih...resipi untuk topping pun mama lupa sukatan..sebab mama subcon keje buat topping pada adik...kaki dah rasa tegang dah...takleh nak berdiri lama....topping tu dibuat dengan menggunakan cara double boiling...guna periuk dan mangkuk tahan panas aje..hihihihi 

Selamat mencuba...:D

p/s: untuk resipi topping...boleh telek kat blog adik saya...lekitchentreats

18 comments:

  1. Oh dah siap ade tepung segera yang nadia,senanglah camtuh kan..yg salutan saya buat dulu guna topping yg agak pekat sikit sbb tuhlah rupa dia tak nampak smooth sgt..ingat next time nak buat yg cair lg nyer glazing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah belek2 mcm sedap jer..saja try yang segera ni...nasib baik jadi..:D

      Delete
  2. noted... lain kali boleh rujuk sini... time sesuai wallahuaalam ha ha! sibuk dgn kebun je!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.mar kalau sy larat ngan kebun..tak terlayan jugak nak sihir kek ni..hihihihih

      Delete
  3. salam nadia...mcm mudah..blh try ni...tq bg resipi

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang mudah sgt dengan tepung segera ni...tak pasti kedai bakery ni ada tak kt tempat lain....nama kedai nya Fast Bakery

      Delete
  4. Anak sebok suruh buat kek coklat....tulah tengah mencari cari resepi ni...tapi buatnya tak tau bila haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ni kek coklat yg sy suka buat..sbb agak mudah..bahan2 pun tak renyah mcm kek lain

      Delete
  5. Kalau kakak belum letak toping tu pagi sedap sebab masih panas-panas aroma dia lagilah menyengat:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah sama akak..sy suka yg tanpa topping..tapi family member yang lain suka bertopping leleh2 gitu...

      Delete
  6. bestnya..toppingnye meleleh.....blogwalking,jemput follow blog saya ye...http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. ASSALAM nadia, watper tu?
    malam2 baru ada masa nak komen, dah singghh siang tadi tapi tak kesampaian nak tinggal jejak.. lama betul mesin wisk tu, dah 28 tahun tu..
    sedapnya coklat moist kek, dah lama x wat gak ni, senang dah skrg ni ada tepungnya.kan..mudah tanpa alasan lagi.. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah barang dulu2 tahan lama buatan nya...:D

      Delete
  8. Kek coklat tak pernah muak dimkn sy suka jgk... Baru belajar2buat sendiri hihihihj

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer betul!..bagi sy kalau rasa tepung coklat tu pahit2 sikit lagi sedap

      Delete
  9. Mudah ni..tak payah nak berayak tepung bagai dah ni..harus dicuba..hehe..xdak la berdebu umh gn tepung,gula ayak..nyum2..letak chocolate rice bebyk..sgt sedap..gigih nadia membaking lagi ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 dalam kepala plan nak buat..teruja tgk awk nyer post sal kek..cantik2

      Delete