Mek Google

Loading...

Saturday, October 12, 2013

Sweet Sour Kerapu Bara

Assalamualaikum,

Mama masih bercuti-cuti ni...saja ambil cuti seminggu sempena Raya Haji....kebetulan adik-adik balik..lagi best spend time..borak-borak..:D

Okey tak ada cerita menarik nak dicatatkan di sini..teringat pada gambar ikan kerapu bara mama...jadi bagi mengelakkan pembaziran....maka tercipta lah masakan sweet sour ni...mama sayang kan nenas dalam tin lebihan membuat pizza temoh hari. Sebelum tak elok nenas nya baik mama sihir apa-apa menu yang menggunakan nenas ni...kebetulan ikan kerapu bara (kulit luaran nya kemerahan) ada...jarang-jarang ada ikan ni...seekor mama beli rm16 sahaja..size agak besar...rakan office mama yang jual...jual murah-murah saja...hasil ikan ni suami nya yang dapat dari nelayan yang ke laut dalam...:D

Jom tengok ikan kerapu mama...:p


Banyakkan nenas...mama campak sekali tomato, cili oren, dan bawang besar....takde cili hijau..kalau tak mesti lagi meriah warna nya....:D

Dinner time..sweet sour ikan kerapu, ikan kerisi bakar & ayam goreng kunyit

Untuk makluman...kena hati-hati jugak memilih ikan kerapu bara ni...sebab ada antara nya jenis keras...isi pejal...pejal nya macam daging lembu yang keras tu....dulu mama pernah terkena..bayang lah kucing pun tak nak makan..sebab keras...tips dari akak office pilih sisik yang halus...in shaa allah isi nya lembut...:D

12 comments:

  1. salam nadia, menyelerakn sungguh hasil sihir ni...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi sihir jelah apa ada dalam peti ais....kalau gi kedai main cap tunjuk..mungkin lagi mahal ongkos nya

      Delete
  2. sedap kalau ikan kerapu sweet sour nadia..mcm makan kat restauran dah..
    iyer ker ade isi yg pejal..kalau mcm tuh sygkan beli mahal2 tak dpt nak makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ummu..ni org kata atas rezeki kan..dah dapat beli tapi tak dapat nak makan...hihih

      Delete
  3. Bila makan nasi terasa manis2 masam2 nenas tu buat pembuka selera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul jun..ngan kuah-kuah nya licin...:D

      Delete
  4. Ikan kerapu kalau buat sweet-sour memang paling sedap. Dpt yg merah lagi sedap.
    Betul yg sisik kecik texture ikannya lebih lembut..

    ReplyDelete
  5. kerapu mmg mahal nak lg besar sizenya.. bukan main mahal lg jual kat tesco ni..
    Sedap letak nanas, nani pun suka klu masak gaya gini, kan..

    ReplyDelete
  6. Sedapnya kerapy..lama x mkn ni..sya mmg suka masak sweet sour ni...leh cba2 nnti ni :)

    ReplyDelete
  7. Tak tahu nak msk ape ikan kerapu... X pernah msk sendiri... Sweet sour sfp yer?. Nnt blhlah cuba bile ade kelapangan

    ReplyDelete
  8. Jarang beli ikan kerapu ....ohhh ada kerapu yg keras isi dia yeh...
    Seronok jugakkan ada geng yg memancing senang nak beli ikan fresh!

    ReplyDelete
  9. a'ah OKje...kerapu yang jenis color merah ada isi keras...kalau kita masak dia akan meleding...yang sy buat ni pun tidak lah lembut mcm kerapu hitam tu..tapi just nice isi pejal

    suami kawan sy tu kerjanya baiki jala nelayan laut dalam...seminggu sekali ada la ikan dibawa balik...boleh la kwn sy bwk ke office jual...:D

    ReplyDelete