Mek Google

Loading...

Saturday, October 19, 2013

Seminggu Bercuti: Belated Birthday & Aidil Adha...

Salam & Selamat Tengah Hari...:D

Seminggu tak dapat jenguk blog...hari ni agenda kerja sambil melepak di office..mama hanya sorang di office..yang lain masih bercuti...ikutkan boleh jer tutup office..tapi polisi company...kena ada sorang bekerja...apa-apa lah labu...mak labu ikutkan saja...

Selama seminggu rehat-rehat kat rumah beraya haji bersama family sangat lah best!...kebetulan birthday ayah Naufal pun pada bulan ni...13hb Oct....jadi lump sum lah sambutan nya....buat pada malam raya..jadi belated birthday lah..hihihih

Untuk birthday ayah Naufal...secara ringkas saja...kebetulan adik-adik mama balik...so buat lah makan-makan lebih sikit....mama buatkan kek coklat dengan pizza tuna..dan nenek Naufal buatkan kek butter...:D

Kek Coklat Moist

Pizza Tuna

Kek Butter

Cara penyediaan kek coklat nanti di entry lain lah..hihihihi 

Rendang Haji Mahmud Kuala Lipis

Manakala untuk makan-makan pagi raya....mama berpakat dengan nenek Naufal untuk sediakan rendang...punya la mencari resipi..sebab kami tak ada pengalaman sediakan rendang....mama guna resipi dari blog Azie Kitchen....Resipi Di Sini

Rendang ni dipadankan dengan nasi impit...menu lain di pagi raya..bihun goreng, nasi dagang dan tapai...tak sempat pulak amik gambarnya...kalut sangat pagi-pagi raya

Lepas solat raya..dan makan...anggota keluarga lelaki bergegas ke tapak qorban...dalam pukul 10 lebih baru lah kami anggota keluarga perempuan menyusul....ini saja sekeping gambar...hahha dari takde kan...


Ini tempat qorban di perkarangan taman umah mama...3 ekor lembu sebagai qorban...mama tak berani pergi dekat...sebab lembu hitam tu agak garang...hanya Naufal dan ayah Naufal saja pergi dekat untuk takbir...alhamdulillah pukul 1 tengah hari semua urusan penyembelihan selesai...ayah Naufal kata...rasa macam berketul muscle lengan..duk ketuk kan tulang lembu..hihiihih pengorbanan jugak tu kan..:D

Sambil beraya, cuti kali ni sempat lah mama kemas-kemas dan fikirkan preparation untuk sambut orang baru...:D
Sempat dua kali ke pasaraya...membeli belah sikit-sikit...itu pun masih ada barang yang tak dapat beli lagi....lagi 2 bulan lebih...sempat ke tidak ni..huhu    

9 comments:

  1. Wah..nadia pun rajin membaking ni...sedap2 kek coklat moist tu..salam aidiladha ya nadia dan slmt berhujung minggu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka jugak baking...cuma sekarang ni terhad nak teliti amik masa dengan kek2 ni...tu jarang buat kek

      Delete
  2. assalam Nadia.. banyak juadah raya ... kat sana raya haji meriah !! akak pun tak pandai buat rendang .. yang selalu buat husband je akak jadi pembantu he he...sedap pizza tuna tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah meriah juga.....mungkin ramai amik bahagian dlm qorban..jadi ramai yang hadir...kalau tak orang lelaki ajer lah...tahun ni saja tambah selera nak berendang..biasa2 buat sambal ikan jer mkn dengan nasi impit...:D

      Delete
  3. salam nadia, hepi belated besday tuk ayah naufal..rendang haji mahmood tuh mmg femes yer..nampak mcm cr buat tuh tak kering sangat kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo yang tu belum betul-betul masak lag..tak menyempat amik gambar...hhihi tapi memang buat tak kering sangat..masih ada lah kuah-kuah nya..

      Delete
  4. wah meriah nye.semua menu tu nampak sedap terutama kek coklet mois tu.kongsikan resepinya..jangan lupa hihihi..

    ReplyDelete
  5. Sungguh sungguh tu gayanya isteri menyambut bezday hubby tersayang ...macam macam kek ada!

    ReplyDelete