Mek Google

Loading...

Thursday, October 10, 2013

Keinginan: Ayam Pandan Pertama

Salam

Keinginan muncul lagi....selagi tak abis fasa membuyung ni..macam-macam lah kan teringin..pantang tengok!
Kali ni keinginan mama ni tercipta disebabkan ternampak post di Facebook seorang kawan di Penang....:D

Ayam Pandan!
Dulu mama pernah makan Ayam Pandan ni di salah sebuah restoran di Komplek Bukit Jambul Pulau Pinang...mama rasa di Kemaman ni tak ada restoran yang menyediakan menu ni...tak pernah jumpa lagi lah....
Jadi google lah mama merata-rata....teringin kan kena la usaha sendiri...:p

Selepas google dan membuat timbangan dari segi citarasa ni...mama gabungkan resipi dari:


Maka terjadi lah Ayam Pandan Pertama Mama

Mama cicah dengan sos kicap pedas.

Rasa ayam pandan mama ni seakan rasa satay + bau wangi pandan...macam tu lah...sebab mama campur aduk bahan-bahan perapan antara 2 resipi di atas...:D

Perap ayam semalaman

Bahan-bahan perapan:

Isi ayam
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Jintan Manis
Ketumbar
Serai
Sos cili
Kicap ABC
Sos Plum
Olive oil
Air perahan limau
Gula
Garam
Serbuk secukup rasa

Cara membungkus sangatlah mencabar bagi mama...sebab mama sangatlah failed bab bungkus-bungkus ni...terkial-kial..heheh...mama refer bulat-bulat cara membungkusnya....tapi hasilnya tak sekemas pintalan Che Mat..kena praktis lagi..:D   




 Sesiapa teringin nak makan ayam pandan cuba lah...:D

15 comments:

  1. Nampaknya kena mencuba ni NR...macam sedap je...hehe
    Ayam pandan ni dulu selalu makan dekat Restoran Thai....tapi sejak dah tak koje ni...makan ayam goreng ajelah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba lah OKje...cuma daun pandan susah jugak...lg best kalau dapat yg lebar2..senang nak pintal

      Delete
  2. sy tak pernah lg makan ayam pandan nie nadia..tak tahu lak rsnya camaner kalau nak buat sendiri..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ummu..pada asas nya rasa mcm satay ayam...tapi bila dibalut dgn daun pandan...bau pandan tu wangi dan lebih enak...ala mcm kita bakar ikan or ayam dalam daun pisang atau daun kunyit kan berbangkit selera

      Delete
  3. Aroma pandan itulah yg akan menggoda. Mesti masa nadia goreng bukan dapur aje semerbak tapi satu rumah tergoda tak sabar nak makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah..sampai kne bagi warning...jangan lah ratah..tak sempat la nak buat lauk mkn dengan nasi

      Delete
  4. Sgt sedap nmpknya ni nadia..sya bookmark..akan dibuat nnti..tima kasih nadia kongsi resipi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tukang cuba dan share resipi orang jer..mana yang jadi sy buat..suka lah nak share pada yang lain...tak salah kan..:D

      Delete
  5. blh bg A++ ni nadia...saya penah mkn ayam pandan mak cik kat pasar keramat kl...sedap sungguh...mak cik buat aym pandan frozen mmg best la nadia

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ada yg buat frozen..betul gak kan buat2 then frozed..boleh ulang2 makan...

      Delete
  6. nani penah tengok kat tenet je pasal ayam pandan ni, penah juga blogger rapat buat dulu, tapi takde lah sampai ngidam nak makan waktu ngandung fiyya, hiks hiks..
    Bila goreng tu minyak tak masuk ke dlm daun tu,, rajin nye nadia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nani...tak masuk minyak..goreng tak lama un..kurang 10 minit terus angat..sebab bendanya tak besar mana..kecik-kecik saja..cepat masak...cuba lah buat..cuma nak mencari daun pandan tu lah mungkin payah sikit kut kan?

      Delete
  7. Ngidam pula tiba-tiba tengok ayam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uik diana...hhih ngidam...adakah ngidam disebabkan seperti sy ni...:D

      Delete
  8. patutla sedap. kicap abc + cicak + bekas arak. hahaha

    ReplyDelete