Mek Google

Loading...

Wednesday, December 5, 2012

Kebun Mama - Part 6 - Pokok yang Disemai

Salam dan selamat pagi

Okey update untuk awal bulan ini...bulan depan dah tahun baru 2013....cepat betul kan?..hmmm apa yang terbaru dikebun mama...jom tengok gambar!

Pokok Kentang dalam 2 pasu bulat

Bendi Kampung

Bendi Emas

Pokok Halia

Pokok Kari  - tanam kali ke - 4 di dalam pasu pulak..harap hidup lah wahai kari!

Pokok Ketumbar dalam pasu

Pokok Lada besar - benih dari cili pasar

Anak pokok lada Jalapeno & lada besar

Pokok Rosemary - hanya 1 pokok hidup dari 5 pokok

Cambahan Bunga Keembong - benih kongsi rakan sekerja

17 comments:

  1. Pokok halia sya x menjadi.huhu..busuk ja halianya..pokok kentang sama la..tanam dlm baldi.he..sygnya bertakung air.lupa nk tebuk..abes daun gugur.sya semai benih rosemary tak pernah naik naik.nadia dpt kt mna benih rosemary tu?bunga keembong tu bunga balsam ka?yg biji boley letup2 tu?cantik2..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rosemary sy beli ngan en iskandar...keratan btg..bukan benih...
      yekut balsam..sy main tanam je..susun tepi pagar..sbb pokok ni boleh tinggi

      Delete
    2. Oo..sya semai dari biji benih..2 kali semai..memang x tumbuh lngsung.huhu.selalu duk tgk rancangan masak jamie oliver tu..dia selalu uk buh rosemary ni.tu teringin jgk nk ada satu pokok.huhu..cantik tu bunga tu.macam2 warna pun kan. :)

      Delete
    3. sama lah hahah selalu je berangan kat dapur tu ada pokok2 herba ni...pastu nak masak petik2 tabur..oh mood berangan dtg lagi!

      Delete
  2. Replies
    1. hehehhe sebenarnya sy letak je nama bendi kampung..bendi biasa tu...nak beza kan dgn bendi emas..:p

      Delete
  3. nadia thanks deh bg resepi tuh...nanti sayo buat inshaallah..
    banyak semaian tuh..kalu jd memem rayo sayurlah nadia jwbnyo..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. orite cuba lah...sukatan tu sy refer myresipi sbb mak sy dia tak specific..main bubuh je..org tua kan mnr ada sukatan...hehehh tp bahan tu gitulah...ada org guna cuka...tp tak molek untuk org preggy kan

      Delete
    2. resipi jeruk celagi/asam jawa...yang kuah pedas tu

      Delete
  4. Cantik pokok ketumbar tu.. lain2 pun comel je naiknya... mudah-mudahan dapat rasa hasilnya.. tak perasan pula bila keratan rosemary dah boleh order dari En. Iskandar.. .kalau anak akak ikut arahan hari ni dia akan ke Pejbt Pos.. ada bawang lili peach 2-3 biji akak set aside untuk Nadia..sampai wallahualam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaa suka suka - (arini berangan tanam lily dah sy)...thanks k.mar...yg sy pos tu tak sampai lagi ke?

      Delete
    2. Salam..anak akak dah pos semalam..sampai esok rasanya..hari ni Trengganu cuti

      Delete
    3. thanks k.mar..susah2 pulak..cili tak sampai lg ke? tinggal k.mar je ni belum lagi..mnr pegi ni

      Delete
  5. Ade jual benih keembong x..sy nk beli

    ReplyDelete
  6. Ade jual benih keembong x..sy nk beli

    ReplyDelete