Mek Google

Loading...

Tuesday, December 4, 2012

Masalah Kailan

Salam...alhamdulillah pagi ni pun hujan renyai-renyai di bumi Kemaman Terengganu ni..sejuk!

Ini mama nak tunjuk kailan mama yang bertunas baru selepas dituai..kailan ni dah sekali tuai..selepas 2 minggu pokok ni mulai tumbuh tunas baru...tapi masalah nya...daun nya kekuningan...mama dah stop membaja..siram air sahaja tapi daun nya tetap membiak kekuningan...kenapa ya...ada sesiapa tahu?


Patut dibuang saja atau ada cara treatment


Dengan kaedah jaga yang sama...Kailan ini berdaun hijau seperti biasa..

7 comments:

  1. nampak mcm pokok kobis bulat yg dituai ttp tak dicabut pokoknya.. kalau ikut saya mmg tak guna dak yg bertunas tuh mungkin rs tak sama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm tgk org tanam tuai tumbuh semula molek jah...huhu baik cabut semai lain kan..

      Delete
  2. cabut je la nadia,macam dah tak berapa nak elok. Semai baru la ya.....Jom la exchange benih dengan saya...saya bagi benih kailan pada awak. Meh2..... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah ingatkan boleh diselamatkan heheh..orite awk poskan ke alamat ni:
      CG 10 Taman Perwaja, Geliga,
      24000 Kemaman Terengganu...

      benih dr MAHA kan..mmg bernas benih sana.sy semai bendi dalam 24 jam dah bercambah..suka betul!

      Delete
  3. Sya pun ada tanam kailan nadia..warna dia pun hijau kelabu ja..ok ka tu?pastu buh baja hijau tu..bleh ka?

    ReplyDelete
  4. cabut buh kat tanah pula..eksport cacing boh disekeliling pokok.. ambil masa sikit.. cuba sela-selak bawah rumput tuai la tinja cacing tu boh kat sekeliling pokok...kadang-kadang dah fed up akak cabut jek.. he he ..

    ReplyDelete
  5. semalam balik keje hujan..tak sempat nak membelek kailan ni...sy rasa nak cabut lah...sebab dh lama jugak keadaan kailan ni mcm ni..

    pastu kailan yg sy tanam kt tanah direct pun agak bantut...sy rasa sbb excited buh baja ni...huhuh

    diana baja hijau tak sure...sbb sy buh baja kambing or ayam..ni nak stop dulu dalam 2 minggu..kalau diana ingat yg magic tonic mak sy beli kat MAHA tu...sy ada sembur test kat ulam raja..tah silap sukat kut..pokok ulam raja sy jd kuning2 dah...seb baik test pd 1 pokok..klu tak nanya lah yg lain

    ReplyDelete