Mek Google

Loading...

Monday, December 31, 2012

Kebun Mama - Part 7 - Pokok Yang Disemai

Salam & Selamat Pagi...:D

Update untuk penutup tahun 2012. Antara pokok yang terbaru disemai dan berjaya bercambah di Mini Kebun mama:

Lemon Basil - Benih dari blog Kebun Bahagia Bersama

Kacang Buncis - Benih dari blog Tanamsendiri

Bendi - Benih dari MAHA 2012

Kacang Panjang Renek - Benih dari blog Tanamsendiri


Cambahan Tomato Ceri Fullhouse - Benih dari blog Tanamsendiri, Benih tomato tanam sendiri, dan 2 jenis benih tomato yang dibeli dari Cameron

Ini buah tomato asal yang dijadikan benih

Sweet Potatoes - Ubi dari Cameron

Roselle nan sepokok. Benih dari blog tanamsendiri.com

7 comments:

  1. Wah banyak betul semaian baru ya nadia...semoga ceoat besar..happy gardening, happy new year

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini semaian bulan 11 ke awal december...utk record apa yg dh disemai..heheh dah takde semai baru..hujan lately..cuma smlm tabur benih timun mini..sbb panas molek cuaca..tapi harini hujan lebat yng amat..rasa nya hanyut ke mnr2 dah benih tu...maybe bln 2 pulak kut boleh menyemai

      Delete
  2. sedapkan bau lemon basil? :) yang bendi tu tak tahan tgk....subur sesangat. Tomato pun sama.... Kacang panjang renek tu nadia letak pancang ke? saya tak letak sebab derang tak memanjat kan...pokoknye pun merimbun sangat disebabkan saya tanam dalam polybeg letak kat kawasan agak tinggi jadi buah dia tergantung tak kene tanah. :)

    Sweet potato tu daun naik subur,tak sabar nk tunggu entry dari nadia ttg sweet potato nanti. heee... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bau nya wangi..tak sabar nak tunggu besar dan rimbun...br boleh petik taruk dlm kari hijau...
      ini semua bercambah akhir november/awal december..jd sekarang bendi dh berbuah! tomato nampak subur tapi mcm bantut haha..tak tau apa silap..yup kcg renek sy taruk panjang..dah agak rimbun..tp x berbuah lagi..erm tak manjat eh..nanti mesti comotlah buah nya..sweet potato skang makin rimbun..hujan kan..happy bebenor hidup..cuma sy tak sempat lg cari maklumat bila boleh tuai..

      Delete
  3. Wah..bnyak pokok baru tanam ni...he..kacang buncis sya tak tumbuh2 lg pun..dah 2 minggu semai...huhu...lemon basil sama dgn sweet basil ka?

    nadia....sudah ada wtermark....hehe..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah yg tumbuh2 semua tu tunggu hasil pulak..kacang buncis sy satu tu je ada..benih lain tak muncul..kena beli lagi benih nya..
      sweet basil lain kut..tak pasti..yg lemon ni bau kuat sikit..tapi sy geram betul dgn kucing..maybe bau tu attract diorg bermain dgn basil ni..byk patah..

      watermark ada dr dulu..cuma halus kecik je sy buh kat bwh tu heheh..template tak berapa nampak..sy besarkan sikit..lepas adik sy tego watermark tak nmpk hehehehhe

      Delete
  4. salam kenal...

    nak tanya ttg pokok sweet potato tu...tanam dgn ubi die ke cmne tu?

    ReplyDelete