Mek Google

Loading...

Friday, December 28, 2012

Bunga Dari Sg Buloh

Minggu lepas..selepas urusan menghantar akak bibik, mama melalui kawasan Sg Buloh untuk ke rumah Cik Wa. Memang pegun lah mata mama melihat banyak nya pokok bunga cantik-cantik. Tapi ayah taknak stop....huwaaaaa...memang lah ayah ni sangat jeles kalau mama nak abiskan sedikit duit untuk BUNGA!!!...ok fine sampai ke rumah Cik Wa, bila dah petang relek-relek tak ada apa nak buat mama ajak Cik Wa ke nursery di Sg Buloh. Kebetulan nursery-nursery tu berdekatan dengan rumah Cik Wa heheheheh....dan yang lagi best ada BIG SALE!
Jadi berjaya lah mama beli empat pokok bunga..tapi biasalah tak tahu apa nama..nenek beli dua pokok..dan Cik Wa beli dua pokok...abis semua rm65 selepas diminta kurang berkali-kali...kira jatuh pada rm8 lah kan satu pokok..heheh Happy! sebab pokok kat sini kalau besar-besar macam ni sorry naik lorry bunga lah nak dapat harga macam ni.

Ada bunga kuning..macam jambul..daun nya berkilat sekali tengok macam daun plastic

Lavender lah kut..color purple...penjual cakap tahan panas

Pokok daun merah...ini mama tengok chinese duk borong berpokok-pokok..maybe prepare for Chinese New Year. Tapi sebab angin tempoh hari...batang nya patah...mama amik letak dalam rooting agent dan semai. Tak tau la jadi tak..

Ini bunga pink...hahahah kelakar lah..beli tapi tak tahu nama..mama suka daun tu..color nya nampak segar.

13 comments:

  1. Wah berbunga besar pulak nadia yer...bunga2 pasu nie cantik buat hiasan kan..suka yg lavender tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah besar2 dah matang semua...murah pulak tu..hehheh ada 1 jenis lagi bunga purple...tapi mahal rm18 sepokok..heheh

      Delete
  2. huiishhh... kalau lalu sungai buloh tu, mmg wajib singgah tempat ni... mmg kawasan cari bunga, cari pokok.. cari pasu.. hehehehe... ni pun nak cari gak.. anak teruna dah sibok nak alehkan anak pokok cilinya.. ada 12 pokok yang idup.. yg nadia bagi itu hari.. harap2 menjadi lah.. dah ada 4 daun dah every pokok.. dah leh alehkan ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. uish banyak jugak menjadi...sy punya pun tak byk tu hahah..ni dah kena bantai dek hujan lagi monyok diorg nak hidup...bantut!..4 daun dah boleh alih dah..:D

      Delete
  3. Banyak berposingnye hehe.......kalau g nursery dekat sungai buloh tu mmg rambang mata sampai rasa tak mau balik. leh nego harga,leh dapat pokok2 yang susah nak dapat. mmg best. Happy gardening :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy rasa kalau lg pandai bargain..mungkin boleh murah lg..sebab senang2 je diorg say "ok" bila sy mintak kurang..:D

      Delete
  4. Sungai Buloh untuk penggemar gardening memang bahaya. Tapi Diana belum lagi visit nursery dekat-dekat rumah ni lagi.

    ReplyDelete
  5. salam.. wah cantik-cantik bunga-bunga tu.. suka semuanya.. kalau tak silap yang daun merah tu poinsetta.. ada bunga ni dlm fv he he

    baru sampai hari ni benih tu..tvm ..siap ada kepok lagi ... susah-susah je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. k.mar pun main FV hehehhehe...br sy teringat pokok merah ni dlm FV dia kembang merah...betul betul..:D
      sedap tak kopok tu..naufal suka sgt kunyah-kunyah kopok tu

      Delete
  6. wow...shopping bunga...aii seronoknyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh mesti la seronok!..ini pertama kali dapat pegi nursery sg buloh..walaupun dh 10 kali kut lalu sepanjang tahun ni..:D

      Delete
  7. bunga daun merah tu namenye poinsettia. bunga pink tu pulak namenye azalea.

    ReplyDelete