Mek Google

Loading...

Monday, December 17, 2012

Apakah Yang Anda Nampak


Nampak macam butterfly merah dengan sesungut pink tak? Hahahha...tiba-tiba kat kebun mama tumbuh bunga sakura.....yeke sakura??

Sebenarnya ini bunga dari pokok bayam malabar yang tak reti-reti mama nak makan. Mama dah harvest sekali tapi serious tak yakin nak masak..takut tak makan pulak pemakan-pemakan dalam rumah ni. Jadi biar jelah sebagai pokok hiasan lawa jugak heheheh

12 comments:

  1. salam ..cantik daun bayam ni.. dah berbunga juga ya..K Mar belum semai lagi benih ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy dah try wat ns goreng taruk bayam ni..bau dia kuat..mmg tak digemari heheheh

      Delete
  2. lynn pernah mkn bayam nih, pun x brapa nak suka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan bau dia mcm tanah terbakar...hehehhe

      Delete
    2. ye ke bau tanah terbakar....seramnye nak makan. ni bayam malabar yang en.is cakap bagus untuk kesihatan tu ek. biasa yang bagus untuk kesihatan tu la yang selalunya tak sedap...keke. Tp bunga dia sangat cantik.

      Delete
    3. hehhehehe hidung sy lah bau mcm tanah bakar yg kita beli kt nursery tu..hehe mula-mula fikir kut tak basuh bersih..tapi second time buh dlm ns grg pun sama bau nyer hahhha...tp layan aje mkn..cuma tak berapa laku lah ns grg sy...
      ada en is tunjuk resepi mcm tempura tu..nanti nk try buat yg gitu plk..kut hilang bau nyer lepas celup tepung hehhehe

      Delete
  3. ooo bayam malabar... mcm baru dengar je.. biasa bayam hijau ngan bayam merah je tau.. hihihi..
    psst... nadia.. ni nak kaborkan... pokok cili tu dah naik.. sejak sabtu dah mula timbul tunasnya.. ada la dlm 12 anak dah mula mencacak cari matahari.. nanti dah besar sket, baru nak apdet citer nye.. sabor ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeay dah bercambah yer..harap-harap subur lah membesar semua nya
      bayam ni batang nya merah...daun hijau berurat merah..sy nak try tanam bayam merah tu...tapi tak terbeli lg benih nya

      Delete
  4. Lambat jugak nak tumbuh sampai dah buang kat tmpt kompos. Saya Alihkan anak pokok yg trjumpa kat tmpt kompos. Belum cuba makan lg. Mungkin sedap buat ulam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sama lah mula-mula semai ingatkan benih tak menjadi..agak sebulan jugak baru perasan bayam ni wujud..tu pun dah tarsalah gunting..ingatkan rumpai hehhe...alihkan pada patch..yang ini jer juara menjalar...ada lagi 4 pokok..tp mcm bantut

      Delete
  5. rasa dia cam pelik sikit..tapi saya suka.. stir fry dengan ikan masin..yummy

    ReplyDelete
  6. thanks herny for the resepi...nanti nak try buat dgn ikan masin tu

    ReplyDelete